Bekijk de uitzending van Docu: De lijst van Mengelberg terug

Di 4 mei 2021 | 22:45 Docu: De lijst van Mengelberg

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Docu: De lijst van Mengelberg gemist? Bekijk hier naar Docu: De lijst van Mengelberg gemist.

Docu: De lijst van Mengelberg

Datum
Di 4 mei 2021
Tijd
22:45 tot 00:05
Zender
NPO 2
Genre
Documentaire, Religieus
Acteurs
Jaap van Eyk
Deel-url
gids.tv/26276459

Documentaire over Concertgebouw-dirigent Willem Mengelberg, die na de Tweede Wereldoorlog zwaar werd gestraft voor zijn nazisympathieën. Hij werd weggezet als collaborateur en landverrader. Na nieuw onderzoek blijkt echter dat hij actief betrokken is geweest bij het redden van tientallen joden.

Transport
De wereldberoemde dirigent schreef in de eerste jaren van de oorlog tientallen brieven aan de nazi-autoriteiten waarin hij succesvol pleitte om joden niet op transport te zetten. Bekend is dat Mengelberg zich voor 48 mensen heeft ingezet. Daarvan hebben 34 joden de oorlog overleefd.

Nazikranten
De EO-documentaire laat er geen twijfel over bestaan dat Mengelberg daadwerkelijk nazisympathieën had. In de kelder van zijn buitenhuis in Zwitserland ontdekten regisseur Jaap van Eyck en biograaf Frits Zwart onder meer stapels nazikranten. Maar de film laat zien dat het verhaal ook een totaal andere kant heeft.

Onze nieuwe app is nu al te testen! Download hem op apps.gids.tv

Docu: De lijst van Mengelberg op tv

.