Bekijk de uitzending van Dinosaur 13 terug

Di 13 januari 2015 | 23:00 Dinosaur 13

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Dinosaur 13 gemist? Bekijk hier naar Dinosaur 13 gemist.

Dinosaur 13

Datum
Di 13 januari 2015
Tijd
23:00 tot 23:55
Zender
NPO 2
Genre
Documentaire
Jaar
2014
Regisseur
Todd Douglas Miller
Twitter hashtag
#dinosaur13
Deel-url
gids.tv/12607355

Documentaire over de juridische strijd rond het grootste complete geraamte van een T-Rex ooit gevonden. Wie mag hem mee naar huis nemen?

In het Field Museum in Chicago staat sinds 2000 een skelet van een Tyrannosaurus Rex dat boven de bezoekers van het natuurhistorische museum uittorent: het is ruim 3,5 meter hoog en een kleine dertien meter lang. Een afgietsel van dit compleetste T-Rex-geraamte dat ooit is gevonden en de meisjesnaam ‘Sue’ meekreeg, reist al jaren de hele wereld rond: van Japan tot Nieuw-Zeeland en van Spanje tot Puerto Rico.

Een jaar geleden ging de documentaire Dinosaur 13 in première, die de controverse reconstrueert die rond het skelet ontstond nadat het in 1990 in South-Dakota werd opgegraven door een paar commerciële paleontologen. Filmmaker Todd Miller kiest volledig voor het perspectief van deze fossielenjagers, afkomstig uit het stadje Hill City.

Hoofdpersoon is Peter Larson, de baas van het plaatselijke fossielenmuseum Black Hills Institute. Haast per toeval stuitten hij en zijn mede-onderzoekers in een steengroeve op de imposante beenderen van het miljoenen jaren oude dier. Ze deden er twee weken over om het uit te graven en overhandigden de landeigenaar een cheque van vijfduizend euro.

Maar daarna ontstond een juridische strijd. De T-Rex was gevonden op land dat werd betwist door zowel de Cheyenne ?River Sioux als de landelijke overheid. Bovendien beweerde de landeigenaar dat hij het geraamte helemaal niet verkocht had. Het dispuut eindigde ermee dat twee jaar later de fbi een inval deed in het Black Hills Institute en onder begeleiding van de National Guard alle botten meenam.

Op dit punt ontwikkelt de documentaire zich tot een archetypische vertelling over de kleine, goedwillende man die een tot mislukken gedoemde strijd aangaat met grote, anonieme machten: de fbi, het rechtssysteem en de federale overheid.

Jammer dat regisseur Todd Miller niemand uit die hoek aan het woord laat komen, net zomin als een vertegenwoordiger van de Sioux of de landeigenaar zelf, die het geraamte uiteindelijk voor ruim acht miljoen dollar verkocht aan het Field Museum.

Imposant blijven de beelden van de uitgraving, door de paleontologen zelf gefilmd, waaronder het moment dat de reusachtige schedel van de T-Rex bloot komt te liggen.

Dinosaur 13 op tv

Japan museum skelet overheid chicago miljoen filmmaker spanje documentaire nieuw-zeeland regisseur cheyenne tyrannosaurus rex douglas graven dollar botten inval première cheque schedel bloot todd puerto rico miller toeval hoek puerto opgegraven 2000 bezoekers sioux.
Promo: Dinosaur 13