Bekijk de uitzending van Dead Donkeys Fear No Hyenas terug

Wo 17 januari 2018 | 23:00 Dead Donkeys Fear No Hyenas IMDb: 7.1

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Dead Donkeys Fear No Hyenas gemist? Bekijk hier naar Dead Donkeys Fear No Hyenas gemist.

Dead Donkeys Fear No Hyenas

Datum
Wo 17 januari 2018
Tijd
23:00 tot 00:05
Zender
NPO 2
IMDb
7.1
Genre
Documentaire
Jaar
2017
Regisseur
Joachim Demmer
Twitter hashtag
#2doc
Deel-url
gids.tv/19436852

Op het vliegveld van Addis Abeba is iets geks aan de hand: er wordt een vliegtuig volgeladen met voedsel bestemd voor rijke landen, terwijl een ander vliegtuig voedselhulp komt brengen. Daar wil regisseur Joakim Demmer het fijne van weten. Hij begint aan een zoektocht die zes jaar zal duren, waarin hij samen de schaduwkanten van globalisering, armoedebestrijding en de wereldwijde run op landbouwgrond probeert te ontrafelen.

De vele buitenlandse investeerders die op uitnodiging van de Ethiopische regering en met hulp van de Wereldbank, dit Afrikaanse land economisch komen ontwikkelen zijn succesvol. Tenminste, als je de economische statistieken moet geloven, maar tegelijkertijd ontwrichten zij het land volkomen.

Het begint met een boer die niet begrijpt waarom de regering zijn grond aan buitenlanders weggeeft. En een medewerker van een nationaal natuurpark, die ziet hoe het park steeds kleiner wordt, terwijl de plantage groeit. Gaandeweg worden de getuigenissen steeds verontrustender. Landroof, uitbuiting, geweld, zelfs verkrachting en moord: de honger naar boerenland leidt tot gruwelijke misstanden. En plaatselijke journalisten die de achtergronden daarvan proberen te onderzoeken, worden geïntimideerd en bedreigd.

Joakim Demmer geeft de slachtoffers van dit onrecht een stem. Zij zijn de angst voorbij, want 'Dead donkeys fear no hyenas' [Dode ezels vrezen geen hyena’s] aldus de medewerker van het natuurpark, die inmiddels in de gevangenis zit. Maar Demmer geeft ook investeerders en vertegenwoordigers van de Wereldbank gelegenheid hun kant van de zaak naar voren te brengen.

Met de onmisbare hulp van Argaw Asine, een Ethiopisch onderzoeksjournalist die inmiddels zijn land heeft moeten verlaten, schetst Demmer zorgvuldig de oorzaken en de achtergronden van de explosieve situatie in Ethiopië. Die leiden regelmatig tot gewelduitbarstingen en die in korte nieuwsberichten in westerse media vaak zonder uitleg of context worden samengevat als etnisch geweld.

Dead Donkeys Fear No Hyenas op tv

Buitenlanders verkrachting vliegveld vliegtuig zoektocht gevangenis leiden journalisten media voedsel regering documentaire armoedebestrijding honger regisseur natuurpark etnisch geweld succesvol uitbuiting ethiopië voedselhulp nationaal wereldbank vertegenwoordigers investeerders economisch plantage geweld globalisering ezels angst hoofdstad misstanden.
Promo: Dead Donkeys Fear No Hyenas