Bekijk de uitzending van De zaak Tuitjenhorn terug

Ma 6 mei 2019 | 20:25 De zaak Tuitjenhorn

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van De zaak Tuitjenhorn gemist? Bekijk hier naar De zaak Tuitjenhorn gemist.

De zaak Tuitjenhorn

Datum
Ma 6 mei 2019
Tijd
20:25 tot 21:30
Zender
NPO 2
Genre
Documentaire
Jaar
2018
Regisseur
Sarah Vos
Deel-url
gids.tv/22204676

De EO-documentaire De Zaak Tuitjenhorn volgt weduwe Anneke Tromp in haar strijd met de overheid om eerherstel voor haar man. Een film over de kwetsbaarheid van de huisarts in het grijze gebied van acute stervensbegeleiding.

In 2013 wijkt huisarts Nico Tromp af van de richtlijnen om een stervende kankerpatiënt acuut palliatief te kunnen sederen. Nadat zijn coassistente dit meldt bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ, toen nog IGZ), wordt Tromp beschuldigd van moord. Korte tijd later maakt hij een einde aan zijn leven.

In deze documentaire worden voor het eerste fragmenten uit de dossiers, inclusief het politieverhoor van Nico Tromp, openbaar gemaakt. De film laat zien hoe er voor de familie Tromp een lijdensweg begint. De onberispelijke staat van dienst van de huisarts en de tevredenheid van de familie van de overleden patiënt over hun huisarts, worden niet meegewogen door inspectie en OM.

Nico Tromp krijgt geen gelegenheid om in collegiaal overleg zijn handelen uiteen te zetten en te laten toetsen. Na zes weken, als de instanties hem tenslotte een beroepsverbod opleggen, pleegt Nico zelfmoord.

De zaak Tuitjenhorn op tv

Moord overheid zelfmoord documentaire film huisarts gezondheidszorg fragmenten tuitjenhorn tromp nico tromp weduwe patiënt richtlijnen eerherstel beroepsverbod wederhoor overleden overleg inspectie jeugd stervensbegeleiding familie dienst melding geen tijd zaak deze korte.