Bekijk de uitzending van De weg naar Santiago terug

Za 30 mei 2015 | 17:45 De weg naar Santiago

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van De weg naar Santiago gemist? Bekijk hier naar De weg naar Santiago gemist.

De weg naar Santiago

Datum
Za 30 mei 2015
Tijd
17:45 tot 18:25
Zender
NPO 2
Genre
Religieuze uitzending
Acteurs
Wilfred Kemp
Presentatie
Wilfred Kemp
Uitzending gemist
De weg naar Santiago gemist
Deel-url
gids.tv/13397181

Ver van huis, dichterbij jezelf komen. Dat overkomt pelgrims die de zogenoemde camino naar Santiago de Compostela lopen. Al eeuwen lang leggen miljoenen pelgrims de kilometers lange tocht naar de Spaanse stad af. In de achtdelige RKK-serie ‘De weg naar Santiago’ volgt Wilfred Kemp pelgrims tijdens hun lange tocht en vertellen zij hem hun bijzondere verhalen. Al is het een eeuwenoude tocht, de camino blijkt nog steeds springlevend en populairder dan ooit.

Vanavond in aflevering 1: De camino achterstevoren.

Anke Janssen (1956) is geen doorsnee pelgrim. Ze loopt de route omgekeerd. Gestart in Santiago de Compostela is ze nu weer op weg naar huis. In 2006 liep ze de camino voor de eerste keer, toen vanuit Amsterdam naar Santiago. Na vijf maanden wandelen op de camino, bleek het contrast met de alledaagse hectiek van Amsterdam groot. Het was een grote omschakeling voor haar. Door de omgekeerde route te lopen bereidt ze zich beter voor op haar thuiskomst, zo is haar gedachte.

Een opmerkelijke verschijning op de pelgrimsroute is de Hongaarse Roland. Hij loopt de camino niet alleen, maar samen met zijn ezeltje. Toen Roland anderhalf jaar geleden begon met zijn pelgrimage, besefte hij dat hij een compagnon wilde voor tijdens zijn reis. Met het spelen op zijn fluit en donaties van medepelgrims spaarde hij voldoende geld bij elkaar om in de buurt van Pamplona een ezeltje te kopen. Sindsdien is hij fulltime pelgrim: hij loopt de camino op en neer. Zijn leven in Hongarije heeft hij achter zit gelaten. Alles wat hij nog bezit, wordt gedragen door zijn ezelsvriend.

Kate uit Canada loopt de camino met een vriendin. Jaren geleden liep ze de eerste helft tot Burgos, nu is ze bezig met de tweede etappe. Het is alweer zeven jaar geleden dat ze haar man verloor, haar grote liefde. Twintig jaar waren ze getrouwd. In haar gedachten komt ze onderweg steeds haar man tegen. Ze vertelt presentator Wilfred Kemp hoe mooi de liefde is. ‘Wat is er mooier dan een hele grote liefde in je leven te hebben?’ vraagt Kate hem. Ze heeft het geluk gehad dat ze een paar jaar geleden toch weer verliefd is geworden: ze is de tweede liefde van haar leven tegen gekomen. Nu schrijft ze samen met haar nieuwe partner een boek over rouwverwerking.

Wanneer de cameraploeg op een heel lang vlak pad van de Meseta filmt, roept een vrolijke Ierse hen toe: ‘Ik heb 17 kilometer achter de rug en ik heb al 17 blaren!’

De weg naar Santiago op tv

.