Bekijk de uitzending van De wandeling terug

Vr 1 april 2011 | 18:25 De wandeling

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van De wandeling gemist? Bekijk hier naar De wandeling gemist.

De wandeling

Datum
Vr 1 april 2011
Tijd
18:25 tot 18:55
Zender
NPO 2
Presentatie
Hella van der Wijst
Kijkwijzer
Deel-url
gids.tv/3705194

De eerste week van april staat in Nederland in het teken van autisme. Zaterdag 2 April is het Wereld Autisme dag.

Aanleiding voor Hella van der Wijst om te wandelen met Rob de Vries. Zijn tienjarig zoontje Bram heeft Asperger, een autistische stoornis.

De geboorte van Bram deed Rob inzien dat omzet maken en geld verdienen niet meer het belangrijkste in zijn leven zijn. Hij maakte een drastische carrièreswitch en is een paar maanden geleden een kookcafé voor autistische kinderen begonnen.

Naar schatting één op de honderd mensen in Nederland heeft een vorm van autisme. Bram, de zoon van Rob werd geboren met het syndroom van Asperger. Rob wist al vrij snel dat er iets met zijn zoontje aan de hand was en Bram voelde zich altijd al een buitenbeentje. Tot die tijd was Rob bedrijfsleider in een meubelzaak . In zijn leven draaide het om geld verdienen en omzet maken. Maar dat verandert met de geboorte van Bram.

’Op het moment dat je een kind met een handicap krijgt, wordt alles veel minder belangrijk. Ik vroeg mij af: waar ben ik nou mee bezig? Jaag ik wel de idealen na die ik heb?’ Het antwoord is ’nee’ en Rob besluit het roer om te gooien. Hij start een kookcafé voor autistische kinderen, omdat hij ziet dat koken goed is voor zijn zoontje. ’Autistische kinderen worden vrolijk van koken en het geeft hen zelfvertrouwen.

Na de eerste les zei een moeder, dat ze haar kind nog nooit zo gelukkig had gezien. Waarop ik dacht: daar doe ik het dus voor! Vroeger had ik heel wat meubels moeten verkopen voor ditzelfde geluksgevoel.’

Hella wandelt in deze uitzending naast Rob ook met Virginie, de moeder van de elfjarige Lincy. Lincy heeft PDD-NOS, een aanverwante stoornis van autisme. Toen Virginie hoorde dat haar dochtertje een autistische stoornis had, was dit voor haar een bevestiging van een vermoeden dat zij al langer had.

Deze bevestiging gaf haar rust, maar meteen kwam ook de angst: hoe ziet het leven van Lincy er in de toekomst uit? Zal zij zich kunnen redden en wat staat haar te wachten met de voorgenomen bezuinigingen van deze regering?

De wandeling op tv

Bezuinigingen nederland uitzending hella omzet geboorte wandelen koken autisme handicap honderd redden stoornis syndroom geld kinderen wandeling teken start hella van der wijst moeder gooien.