Bekijk de uitzending van De vijfde dag terug

Do 11 oktober 2012 | 21:05 De vijfde dag

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van De vijfde dag gemist? Bekijk hier naar De vijfde dag gemist.

De vijfde dag

Datum
Do 11 oktober 2012
Tijd
21:05 tot 22:00
Zender
NPO 2
Genre
Reportages
Presentatie
Tijs van den Brink, Andries Knevel
Twitter hashtag
#DeVijfdeDag
Officiële Twitter
@DeVijfdeDag
Kijkwijzer
Uitzending gemist
De vijfde dag gemist
Deel-url
gids.tv/8219350

In De Vijfde Dag van vanavond volgen we Peter Sewakriyanga. De Oegandees strijdt met zijn organisatie tegen de gruwelpraktijken van traditionele medicijnmannen en mensen die geloven in de kracht van een kindoffer. Een moeder vertelt over één van haar dochters die ze wegens geldgebrek onderbrengt bij een vriendin. Het dochtertje wordt vermoord en geofferd. Het is het lot van waarschijnlijk honderden kinderen in Oeganda die elk jaar spoorloos verdwijnen. De laatste jaren komen er steeds meer gevallen naar buiten.

Oeganda is een land met een sterk geloof in geesten en traditionele medicijnmannen. Mensen kunnen bij hen terecht met de meest uiteenlopende klachten. Het lijkt onschuldig, maar schijn bedriegt. Kinderen worden geofferd als mensen bijvoorbeeld een nieuwe zaak of fabriek starten. Want alleen met een offer is een goede toekomst verzekerd, geloven ze. Vaak wordt daarvoor een kind ontvoerd en tegen betaling geofferd door een medicijnman.

Een van de slachtoffers is Alan (10). Zijn schedel wordt ingeslagen door twee buurmannen die hem vervolgens willen offeren. Alan overleeft de aanval op wonderbaarlijke wijze. De Vijfde Dag praat met Alan. Tijdens dat gesprek lopen we één van de daders tegen het lijf. Wij spreken hem aan.

De vijfde dag op tv

.