Bekijk de uitzending van De Vijfde Dag terug

Wo 23 oktober 2013 | 20:25 De Vijfde Dag

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van De Vijfde Dag gemist? Bekijk hier naar De Vijfde Dag gemist.

De Vijfde Dag

Datum
Wo 23 oktober 2013
Tijd
20:25 tot 21:15
Zender
NPO 2
Presentatie
Tijs van den Brink
Twitter hashtag
#devijfdedag
Officiële Twitter
@DeVijfdeDag
Kijkwijzer
Uitzending gemist
De Vijfde Dag gemist
Deel-url
gids.tv/10033549

Wat als je ongeneeslijk ziek bent en weet dat je zult sterven. Kies je dan voor lang leven of voor goed leven? Een speciaal team in het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem begeleidt patiënten bij deze keuze.

In de documentaire ‘Beter doodgaan’ volgt De Vijfde Dag dit palliatief zorgteam een jaar lang.

Samen met de patiënten kijkt het team hoe de laatste fase van het leven zo goed mogelijk ingevuld kan worden. Gesprekken over dood, de angst voor het einde en zorgen die er nog liggen, worden niet geschuwd.

Ook krijgen patiënten de vraag hoe lang ze hun ziekte willen rekken. Wanneer is behandelen zinloos of zelfs schadelijk? Wanneer is het beter om afscheid te nemen van het leven? Balancerend tussen afstand en betrokkenheid komt het team dichtbij de meest wezenlijke vragen van hun patiënten.

De Vijfde Dag registreert gesprekken met patiënten, vergaderingen tussen artsen en verpleegkundigen en volgt onder andere Hanneke Robers in de laatste maanden van haar leven.

Hanneke is 36 jaar, getrouwd en moeder van twee zoontjes. Als haar borstkanker volledig uitgezaaid terugkomt, krijgt zij contact met het palliatief team. Samen met hen bespreekt ze hoe ze zich als jonge moeder zich kan voorbereiden op het naderende einde. Ook zij komt voor de onmogelijke keuze: doorbehandelen of stoppen.

De Vijfde Dag op tv

Ziekenhuis arnhem documentaire afscheid borstkanker rijnstate rijnstate ziekenhuis verpleegkundigen onmogelijke getrouwd ziekte ziek dood tijs van den brink moeder team contact angst.