Bekijk de uitzending van De uitdaging: Kees en Kees in actie terug

Wo 23 maart 2016 | 20:30 De uitdaging: Kees en Kees in actie

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van De uitdaging: Kees en Kees in actie gemist? Bekijk hier naar De uitdaging: Kees en Kees in actie gemist.

De uitdaging: Kees en Kees in actie

Datum
Wo 23 maart 2016
Tijd
20:30 tot 22:30
Zender
SBS 6
Genre
Reportage
Jaar
2016
Twitter hashtag
#deuitdaging
Deel-url
gids.tv/15256382

In de jaren ‘90 hield het legendarische programma De Uitdaging Nederland aan de buis gekluisterd. Twintig jaar later keert het programma éénmalig terug voor het goede doel. Vandaag gaat presentator Kees Tol de uitdaging aan voor het Liliane Fonds en duikt onderzoeksjournalist Kees van der Spek in de wereld van Tanzaniaanse medicijnmannen. In deze speciale uitzending bij SBS6 vragen Kees en Kees, beiden op hun eigen manier, aandacht voor de hachelijke situatie van albino’s in Tanzania. Vooral kinderen zijn kwetsbaar en lopen groot gevaar.

In Nederland is 1 op de 17.000 mensen albino, in Tanzania 1 op de 1.400. Albinisme wordt veroorzaakt door een genetische afwijking waardoor er geen pigment wordt aangemaakt in huid, haren en ogen. Hierdoor zien albino’s vaak slecht en lopen ze grote kans op huidkanker. In Tanzania zorgt een hardnekkig bijgeloof ervoor dat een grote groep mensen denkt dat bloed of lichaamsdelen van een albino geluk en voorspoed brengen. Medicijnmannen verspreiden vaak dat idee. Georganiseerde bendes maken jacht op albino’s, vooral op kinderen: ze worden ontvoerd en verminkt of vermoord. Sommige mensen dragen een stukje weefsel of bot van een albino bij zich in een amulet. De huidige Tanzaniaanse regering doet er alles aan om deze praktijken tegen te gaan. Toch komt het nog heel vaak voor. Kinderen met albinisme zijn hun leven niet zeker. Een veilig onderkomen waar ze beschermd kunnen spelen en leren, is voor hen van cruciaal belang.

Kees Tol krijgt de uitdaging om in tien dagen een opvangcentrum af te krijgen waar de albinokinderen veilig kunnen verblijven in tijden van gevaar. Kees van der Spek reist af naar Tanzania om undercover te onderzoeken hoe het zit met de mythes rondom albinisme en met de wrede, illegale praktijken die daaruit voortvloeien. Zal het beiden lukken om hun doel te bereiken?

Het Liliane Fonds, dat zich inzet voor kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden, steunt albino kinderen met medische zorg (vooral voor huid- en oogproblemen)onderwijs en een veilig onderkomen. Tegelijkertijd geeft het fonds voorlichting over de échte oorzaak van albinisme en over de rechten van albino’s en andere kinderen en volwassenen met een handicap.

De uitdaging: Kees en Kees in actie op tv

.