Bekijk de uitzending van De Reünie terug

Ma 17 juli 2017 | 21:15 De Reünie

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van De Reünie gemist? Bekijk hier naar De Reünie gemist.

De Reünie

Datum
Ma 17 juli 2017
Tijd
21:15 tot 22:05
Zender
BVN
Genre
Informatief
Twitter hashtag
#dereunie
Officiële Twitter
@DeReunie
Deel-url
gids.tv/18313717

Vijftien jaar na de moord op de politicus Pim Fortuyn brengt De Reünie zijn klasgenoten van het Mendelcollege uit Haarlem bij elkaar. Ze halen herinneringen op aan de jonge Pim Fortuyn, bespreken hoe zijn politieke invloed tot op de dag van vandaag nog voelbaar is, en vertellen hoe het hen zelf is vergaan sinds 1967. Pim Fortuyn was volgens zijn klasgenoten al vroegrijp en discussieerde fel met medeleerlingen en docenten.

Tegenargumenten wist hij toen al moeiteloos te pareren en hij had over alles een mening: het katholieke geloof, de politiek of de maatschappij. Pim Fortuyn was niet geliefd op school, stelt zijn biograaf Leonard Ornstein.

Hij wordt door sommigen omschreven als pedant en een einzelgänger. Hij zonderde zich graag af, en ging na school snel naar huis om te studeren.

Zijn belangstelling ging ook al snel uit naar de buitenlandse politiek. Zo was John F. Kennedy zijn grote voorbeeld.

Hij bewaarde een bidprentje van de Amerikaanse president zorgvuldig. Zijn broer Simon Fortuyn bevestigt dit beeld van zijn zes jaar oudere broer. "Ik ging met vrienden op stap, we draaiden muziek en zochten aandacht van de meisjes.

Pim niet. Die bleef altijd thuis, droeg knickerbockers en ging niet op stap." Maar Simon beschrijft Pim ook als een familieman die ontzettend lief was voor zijn moeder en als iemand met met veel humor.

Natuurlijk was broer Simon geschokt door de moord, maar maakte zich na de begrafenis ook veel zorgen hoe Fortuyn herinnerd zou worden. "Het heeft mij pijn gedaan dat hij werd begraven als een soort Mussolini, en ik ben blij dat na 15 jaar dat beeld weg is. Pim wordt nu niet meer als extremist gezien." De klasgenoten van Pim hebben zelf ondertussen mooie en soms opvallende carrières opgebouwd.

Klasgenoot Hans werd weliswaar afgewezen bij de filmacademie, maar wist als producent van de film Antonia later toch maar mooi een Oscar te winnen. De carrière van Ad verliep anders.

Werkend in de bouwwereld werd hij bekend in Nederland als de klokkenluider v

De Reünie op tv

.