Bekijk de uitzending van De reünie terug

Zo 3 januari 2016 | 20:25 De reünie

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van De reünie gemist? Bekijk hier naar De reünie gemist.

De reünie

Datum
Zo 3 januari 2016
Tijd
20:25 tot 21:35
Zender
NPO 1
Genre
Reality-reeks
Jaar
2016
Presentatie
Patrick Lodiers
Twitter hashtag
#dereunie
Officiële Twitter
@DeReunie
Uitzending gemist
De reünie gemist
Deel-url
gids.tv/14793814

Ter gelegenheid van het 60 jarig jubileum van het NOS Journaal ontvangt Patrick Lodiers in De Reünie een tiental makers van het NOS Journaal van toen en nu. Presentatoren als Annechien Steenhuizen, Eugenie Herlaar, Sacha de Boer, Joop van Zijl en Philip Freriks en weerman Erwin Kroll vertellen wat voor hun de meest belangrijke gebeurtenis is waar het NOS Journaal verslag van heeft gedaan.

Al 60 jaar is het NOS Journaal voor miljoenen kijkers het meest betrouwbare nieuwsprogramma van de Nederlandse televisie. In een speciale aflevering brengt de Reünie de makers van afgelopen 60 jaar NOS Journaal bij elkaar. Om te bespreken wat er is veranderd: de taal, de snelheid van het nieuws, de manier van presenteren. En welke gebeurtenis in het nieuws heeft op de aanwezige makers persoonlijk het meeste indruk gemaakt?

Zo vertelt cameraman Eric Feijten hoe hij werd gegijzeld in Egypte en ontsnapte aan de dood in Afghanistan. Maar toch was het de tsunami in 2004 die het meeste indruk op hem maakte. Patrick Lodiers gaat met hem terug naar Indonesië, waar een emotionele ontmoeting volgt met Rosita, bewoonster van Atjeh die destijds al haar kinderen verloor.

Eugenie Herlaar vertelt hoe de reacties waren toen zij in 1965 als eerste vrouwelijke nieuwslezer op het scherm kwam. En hoe schatplichtig is Sascha de Boer aan haar, toen zij 30 jaar later werd uitgeroepen tot beste nieuwslezer?

Joop van Zijl stond aan de basis van een andere trend: de anchorman. Hoe was het voor hem om het belangrijkste uithangbord van zo’n instituut als het NOS Journaal te zijn? En hoe gaat Annechien Steenhuizen, de anchorwoman van nu om met deze druk?

En welke rol speelt taal bij het journaal. Taalvirtuoos Philip Freriks maakte er bijna literatuur van. Waarom is nu gekozen voor spreektaal? En dat lopen in het decor, zou Freriks dat hebben gedaan?

Jeroen Wollaars is een journalist van de jonge generatie. Hij laat zien hoe de sociale media en internet het maken van een nieuwsprogramma hebben veranderd.

Verslaggever Martijn Bink stond vorig jaar oog in oog met journaalgijzelaar Tarik Z. Hij vertelt wat er die dag precies gebeurde en hoe die gebeurtenis zijn leven heeft beïnvloed.

Sinds de tijd van Fortuyn klinkt met enige regelmatig de kritiek dat het NOS Journaal een verlengstuk van de gevestigde orde zou zijn. Zijn er bewuste stappen genomen om de man in de straat te bereiken?

Weerman Erwin Kroll zal met zijn collega’s nog één keer het weer doornemen, niet dat van morgen maar van de afgelopen 60 jaar.

De reünie op tv

Egypte sociale media internet jubileum indonesië afghanistan media sacha de boer nos journaal televisie snelheid jeroen wollaars journaal reünie tsunami atjeh cameraman journalist weerman literatuur eric feijten annechien steenhuizen 60 jaar 2004 nieuwslezer decor fortuyn verslaggever instituut martijn bink ontmoeting joop tarik z scherm kritiek kinderen jarig reacties dood erwin kroll joop van zijl patrick lodiers philip freriks presenteren.

Meer uitzendingen van De reünie