Bekijk de uitzending van De reis van Jean-Michel Jarre terug

Do 15 februari 2018 | 22:55 De reis van Jean-Michel Jarre

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van De reis van Jean-Michel Jarre gemist? Bekijk hier naar De reis van Jean-Michel Jarre gemist.

De reis van Jean-Michel Jarre

Datum
Do 15 februari 2018
Tijd
22:55 tot 23:55
Zender
NPO 2
Genre
Muziekdocumentaire
Jaar
2015
Regisseur
Birgit Herdlitschke
Twitter hashtag
#uurvandewolf
Deel-url
gids.tv/19633196

Tijdens concerten staat hij in zijn eentje achter tientallen synthesizers en keyboards. Voor zijn nieuwste album reist Jean-Michel Jarre de wereld over om collega-muzikanten in levende lijve te ontmoeten en er tijd mee door te brengen. "Als je bij elkaar over de vloer komt, komt dat de muziek ten goede". En zo trekt hij van Los Angeles naar Londen en van New York naar Wenen, om met collega’s als Armin van Buuren, Moby, Pete Townsend en Lang Lang samen te werken aan nieuwe nummers.

De documentaire 'De reis van Jean-Michel Jarre' biedt niet alleen een verslag van deze reis, maar geeft ook zicht op het enorme oeuvre van deze Franse pionier van de elektronische muziek. Zijn vernieuwende benadering én de live-uitvoering ervan heeft vele generaties beïnvloed. "Elke componist van elektronische muziek is schatplichtig aan Jean-Michel", aldus componist Hans Zimmer.

In 1976 componeert Jarre de megahit Oxygène en het gelijknamige album waarvan er tientallen miljoenen werden verkocht. "Alsof het uit een ander universum kwam", vertelt Moby (die zelf 'de Woody Allen van techno' wordt genoemd). Jarre maakt furore over de hele wereld en zorgt ook voor vernieuwing met zijn spectaculaire megashows vol vuurwerk en lasertechnieken.

In de documentaire zitten ontroerende gesprekken tussen Jarre en zijn ex-vrouw, actrice Charlotte Rampling. Zij heeft een scherpe blik op zijn drijfveren en samen leveren ze fraaie bespiegelingen over zijn succes en de gemaakte keuzes. "Muziek moet léven, en juist imperfecties zorgen daarvoor" - een opvallend statement van Jarre. De documentaire is een uitnodiging om met een open blik met hem mee te reizen, in zijn ontdekkingstocht naar nieuwe muziek.

De reis van Jean-Michel Jarre op tv

Muziek londen new york documentaire armin van buuren los angeles levende oeuvre vuurwerk actrice reizen concerten wenen album droom vernieuwing generaties 1976 woody allen namen werken componist charlotte rampling verkocht reis roadmovie.

Meer uitzendingen van De reis van Jean-Michel Jarre