Bekijk de uitzending van De Pen en het Zwaard terug

Zo 8 mei 2016 | 20:15 De Pen en het Zwaard

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van De Pen en het Zwaard gemist? Bekijk hier naar De Pen en het Zwaard gemist.

De Pen en het Zwaard

Datum
Zo 8 mei 2016
Tijd
20:15 tot 21:05
Zender
NPO 2
Genre
Documentaire
Jaar
2016
Presentatie
Fidan Ekiz
Twitter hashtag
#PenEnZwaard
Uitzending gemist
De Pen en het Zwaard gemist
Deel-url
gids.tv/15537193

In Oeganda ontmoet Fidan Ntege Williams, een straatarme maar zeer moedige video-journalist. Het land wordt al dertig jaar geregeerd door president Museveni. Het is op papier een democratie met persvrijheid, maar in werkelijkheid is er grootschalig machtsmisbruik, corruptie en vriendjespolitiek.

Journalisten zijn er volledig onbeschermd. Als ze lastig zijn worden ze geïntimideerd, bedreigd, in elkaar geslagen of voor het gerecht gedaagd met verzonnen aanklachten. Het is Ntege ook allemaal overkomen. Hij heeft zijn vrouw en kinderen op een geheim adres moeten onderbrengen vanwege doodsbedreigingen.

Volgens Diana Nanduda van het Human Rights Network for Journalists, leidt dat ertoe dat journalisten zichzelf censureren, of gewoon een ander baantje zoeken. “Unlike Ntege Williams” zegt ze, “who never gives up”.

Fidan's reis begint als ze een videobericht krijgt van Ntege. Voor de derde keer heeft de politie hem in elkaar geslagen en zijn videocamera kapot gemaakt. Daarmee wordt hij effectief monddood gemaakt. Fidan reist naar Kampala om Ntege een videocamera te brengen, om hem in actie te zien. Maar daarmee wordt ze zelf ook een speler in het kat-en-muisspel van Ntege's leven.

Ntege besluit met zijn nieuwe camera een verhaal te maken over grootschalige landroof in het westen van Oeganda. Daar is een regionaal koninkrijk waarvan de koningin arme dorpelingen uit hun huizen laat zetten om het land te verhuren aan machtige Indiase theeplantages. Zo'n verhaal maken is zeer risicovol en gevaarlijk in Oeganda. Hoe dieper ze in het verhaal duiken, des te persoonlijker wordt Fidan er in betrokken. Daardoor begint zij te beseffen dat zij zelf ook verantwoordelijk is voor het gevaar dat Ntege loopt.

De Pen en het Zwaard op tv

.