Bekijk de uitzending van De Ondergang van de Van Imhoff terug

Zo 10 december 2017 | 20:15 De Ondergang van de Van Imhoff

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van De Ondergang van de Van Imhoff gemist? Bekijk hier naar De Ondergang van de Van Imhoff gemist.

De Ondergang van de Van Imhoff

Datum
Zo 10 december 2017
Tijd
20:15 tot 21:10
Zender
NPO 2
Genre
Geschiedkundig magazine
Jaar
2017
Twitter hashtag
#VanImhoff
Deel-url
gids.tv/19185695

De Ondergang van de Van Imhoff is een documentaire-drieluik over een gruwelijke Nederlandse scheepsramp uit 1942, die uitmondde in één van de grootste doofpotaffaires van na de Tweede Wereldoorlog. De documentaireserie is te zien op de zondagen 10, 17 en 24 december om 20.15 uur op NPO 2.

In 1942 wordt het Nederlandse stoomschip de Van Imhoff, met aan boord 477 Duitse burger-gevangenen, bij Sumatra door een Japans vliegtuig tot zinken gebracht. De kapitein besluit om de voltallige Nederlandse bemanning te redden, maar veroordeelt de Duitsers tot de verdrinkingsdood. Slechts 65 van hen weten de ramp te overleven. Zij spoelen aan op het Nederlands-Indische eiland Nias.

Jaren later, in 1965, maakt Dick Verkijk als redacteur van VARA’s ‘Achter het Nieuws’ een reportage over de affaire. Die uitzending wordt door de VARA verboden. Verkijk wordt ontslagen en zijn film is spoorloos verdwenen. Nooit heeft Verkijk geweten dat er een omvangrijk complot was om hem tegen te werken, een samenzwering waarbij zelfs de Nederlandse regering betrokken was. In ‘De Ondergang van de Van Imhoff’ komt hij daar na 52 jaar eindelijk achter.

Het verhaal begint in Wenen, waar de Oostenrijkse Thomas Heindl begint aan het schrijven van een boek over zijn overgrootvader, dokter Karl Heidt. Die overleefde de ramp met de Van Imhoff, maar kwam vlak daarna op raadselachtige wijze om het leven op het eiland Nias. Tijdens zijn speurtocht stuit Thomas op de naam van de kapitein van de Van Imhoff, Herman Hoeksema. Hij vindt diens kleindochter Anouk en confronteert haar met de scheepsramp en de rol die haar opa heeft gespeeld. Anouk weet niets over de ramp met de Van Imhoff, de affaire blijkt een familiegeheim waar zij altijd buiten is gehouden. Thomas en Anouk gaan samen op zoek naar de waarheid en ontdekken een web van leugens en geheimen.

Mediahistoricus Chris Vos zegt in de documentaireserie: "Ik denk dat de Van Imhoff-affaire zou moeten thuishoren in het rijtje Greet Hofmans-affaire, en later de Hueting-affaire over Nederlandse oorlogsmisdaden. Op de een of andere manier is de doofpot zo effectief geweest, dat die uit het collectieve geheugen is verdwenen."

De Ondergang van de Van Imhoff op tv

Ramp tweede wereldoorlog vliegtuig complot uitzending regering spoorloos duitsers film geheim wereldoorlog anouk sumatra documentaireserie scheepsramp zinken redden dokter affaire chris vos wenen kapitein bemanning vara overleven speurtocht ontslagen geheimen eiland boek magazine dick verkijk japans reportage werken.
De Ondergang van de Van Imhoff - Trailer