Bekijk de uitzending van De magie van Mandela terug

Di 17 juli 2018 | 21:05 De magie van Mandela

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van De magie van Mandela gemist? Bekijk hier naar De magie van Mandela gemist.

De magie van Mandela

Datum
Di 17 juli 2018
Tijd
21:05 tot 22:15
Zender
NPO 1
Genre
Documentaire
Jaar
2011
Twitter hashtag
#demagievanmandela
Deel-url
gids.tv/20587538

Wim Kok, Karin Bloemen, Ed van Thijn, Ruud Gullit, Astrid Joosten: allemaal worden ze emotioneel als ze over de Zuid-Afrikaanse oud-president Mandela spreken. Waarom vielen ze als een blok voor Madiba, zoals Nelson Mandela bij zijn stamnaam genoemd wordt?

In de VARA-documentaire De Magie van Mandela, die eerder te zien was in december 2011, gaat Astrid Joosten op zoek naar de overtuigingskracht en het charisma van Mandela. Haar zoektocht leidt haar langs bijzondere verhalen en bijzondere mensen in Zuid-Afrika en Nederland.

Astrid Joosten: "Tijdens een benefietshow van de VARA 19 jaar geleden verbleef ik ineens een paar uur in de omgeving van Mandela. Het is het enige moment in mijn carrière geweest dat ik eigenlijk niet verder kon presenteren. Mandela vulde de hele studio met dat magische charisma."

Vier jaar na zijn vrijlating is Mandela in 1994 in Nederland om aandacht te vragen voor democratische verkiezingen in Zuid-Afrika. Ruud Gullit kon toen eindelijk de bokaal, die hij zeven jaar eerder ontving als Europees voetballer van het jaar, aan hem overhandigen. In de documentaire vertelt Gullit over de jarenlange vriendschap, die begon toen Mandela nog op Robbeneiland zat.

De magie van Mandela op tv

Miljoen verkiezingen nederland zoektocht bloemen documentaire nelson mandela zuid-afrika ruud gullit mandela madiba oud-president nelson robbeneiland vriendschap vrijlating voetballer vara europees voetballer van het jaar emotioneel ontmoeting gulden loopbaan magie joosten astrid joosten ed van thijn karin bloemen voetballer van het jaar vragen 5 miljoen.