Bekijk de uitzending van De jacht op de match terug

Ma 29 mei 2017 | 20:25 De jacht op de match

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van De jacht op de match gemist? Bekijk hier naar De jacht op de match gemist.

De jacht op de match

Datum
Ma 29 mei 2017
Tijd
20:25 tot 22:00
Zender
NPO 2
Genre
Documentaire
Jaar
2017
Regisseur
Hans Pool
Twitter hashtag
#dejachtopdematch
Deel-url
gids.tv/17934812

Moet elke burger zijn DNA afstaan? Een film over de ethische en privacydilemma's aan de hand van de Utrechtse serieverkrachterzaak.

Wat is de rol en het belang van DNA-onderzoek in strafzaken? De documentaire De jacht op de match onderzoekt de ethische en privacydilemma's aan de hand van de Utrechtse serieverkrachterzaak. Deze zaak zorgt vanaf midden jaren negentig voor veel onrust en ondanks een langdurig en grootschalig politieonderzoek blijft hij bijna twintig jaar onopgelost. Tot er in 2014 ineens een DNA-match is.

Zou er eerder een doorbraak geweest kunnen zijn als mensen verplicht zouden zijn DNA af te staan? Nu gebeurt dat alleen op vrijwillige basis, een verplichting heeft verregaande gevolgen voor onze privacy. Willen we dat?

Deze film over DNA-onderzoek ontstond rond een cold case zonder verdachte, maar werd begin 2017 actueel toen de verdachte in de Utrechtse serieverkrachterzaak in hoger beroep werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestien jaar. Een reconstructie door regisseur Hans Pool, bekend van VPRO-reisseries als De wereld in zeven dagen, Droomland Amerika en Via Genua.

De jacht op de match op tv

.