Bekijk de uitzending van De Hofbar: Windmolens in achtertuin IJburgers? terug

Di 19 januari 2021 | 22:10 De Hofbar: Windmolens in achtertuin IJburgers?

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van De Hofbar: Windmolens in achtertuin IJburgers? gemist? Bekijk hier naar De Hofbar: Windmolens in achtertuin IJburgers? gemist.

De Hofbar: Windmolens in achtertuin IJburgers?

Datum
Di 19 januari 2021
Tijd
22:10 tot 22:35
Zender
NPO 2
Genre
Informatief
Acteurs
Rutger Castricum
Deel-url
gids.tv/25721222

De Amsterdamse wethouder Marieke van Doorninck is van plan windmolens te plaatsen bij IJburg en de Noorder IJplas. Ironisch genoeg sputteren de Groenlinks-bewoners tegen, want not in my backyard! Een prestigeproject, noemen zij het. Van Doorninck ziet dat niet zo._

De bewoners van IJburg protesteren fel tegen de plannen van de gemeente Amsterdam. Provincie Noord-Holland had afgesproken om windmolens in de hele provincie op minimaal 600 meter van de bewoonde wereld af te zetten, maar voor onder andere Amsterdam is die grens losgelaten. Dus overweegt de gemeente om ze op 350 meter afstand te plaatsen. En dat stuit bewoners tegen de borst.

Die 600-meter-grens bestaat om overlast als geluid en slagschaduw tegen te gaan. Maar ook omdat het niet zeker is of windmolens voor gezondheidsschade kunnen zorgen. De gemeente schermt zich achter een draagvlakonderzoek, waaruit zou blijken dat twee derde van de Amsterdammers voor windenergie is. De protesten vertellen echter een ander verhaal.

De Hofbar: Windmolens in achtertuin IJburgers? op tv

.