Bekijk de uitzending van De grote geschiedenisquiz terug

Do 17 mei 2012 | 20:25 De grote geschiedenisquiz

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van De grote geschiedenisquiz gemist? Bekijk hier naar De grote geschiedenisquiz gemist.

De grote geschiedenisquiz

Datum
Do 17 mei 2012
Tijd
20:25 tot 22:00
Zender
NPO 2
Presentatie
Joost Karhof
Twitter hashtag
#GroteGeschiedenisquiz
Kijkwijzer
Deel-url
gids.tv/7564591

Voor de elfde keer organiseren NTR en VPRO de Grote Geschiedenis Quiz, in samenwerking met het Historisch Nieuwsblad, de Volkskrant en voor het eerst ook het Rijksmuseum. De Grote Geschiedenis Quiz 2012 wordt - ook al voor het eerst - uitgezonden vanuit het Rijksmuseum.

Nog tijdens de verbouwing van het museum gaan de deuren even open voor de deelnemers aan de Quiz en genodigden. De passage, de bekende onderdoorgang met de prachtige gewelven, wordt voorafgaand aan de heropening van het museum de plek waar wordt gestreden om de eer van de ‘Geschiedeniskenner van het jaar 2012'.

Dit zijn de vijf teams die de strijd met elkaar aangaan dit jaar:

-Oud-staatssecretarissen: Tineke Huizinga-Heringa, Jet Bussemaker en Pieter van Geel

-Schrijvers: Jeroen Thijssen, Désanne van Brederode en Simone van der Vlugt

-Muzikanten: Hans Vandenburg, Dave von Raven en Ernst Daniël Smid

-Koningshuiskenners: o.a. Tomas Ross en Dorine Hermans

-De ‘onbekende Nederlanders': de winnaars van de voorronde van de Grote Geschiedenis Quiz die gepubliceerd werd in de Volkskrant, Historisch Nieuwsblad en op www.geschiedenis24.nl/quiz of www.ggq.nl

Een groot deel van de vragen in de finale wordt geïllustreerd met beeldfragmenten die door de filmresearchers van Andere Tijden, Lizzy van Winsen en Gerard Nijssen, in uiteenlopende archieven zijn gevonden.

In de voorgaande edities was de winnaar negen van de tien keer een ‘onbekende Nederlander': een geschiedeniskenner die via de Volkskrant of het Historisch Nieuwsblad tot de finale was doorgedrongen. Slechts eenmaal won een BN'er! Dat was Diederik Samsom, de huidige fractievoorzitter van de PvdA.

Alle deelnemers van het winnende team worden beloond met een historische reis van drie dagen naar een locatie naar keuze; dit in samenwerking met Historizon, een organisatie die cultureel-historische excursies en reizen organiseert.

De Grote Geschiedenis Quiz is ook dit jaar samengesteld door een redactie vanuit Andere Tijden (NTR/VPRO), het Historisch Nieuwsblad en de Volkskrant. Voor het Historisch Nieuwsblad is ook de bedenker van de Geschiedenisquiz, de historicus Willem Melching (Universiteit van Amsterdam), actief geweest met het opstellen van vragen. De jury bestaat dit jaar uit Nelleke Noordervliet, James Kennedy en Gert Oostindie.

De grote geschiedenisquiz op tv

Rijksmuseum pvda museum diederik samsom heropening bussemaker andere tijden jet bussemaker samsom finale jury archieven verbouwing fractievoorzitter geschiedenis volkskrant winnaar samenwerking reizen ernst kennedy quiz winnaars ernst daniël smid tineke historisch dave deelnemers passage gert james teams dorine hermans gerard nijssen gert oostindie james kennedy joost karhof nelleke noordervliet pieter van geel simone van der vlugt tomas ross willem melching team lizzy.
Promo - De grote geschiedenisquiz