De Grote Geschiedenis Quiz

Meest recente uitzending
Datum
Do 14 mei 2015
Tijd
20:25 tot 22:00
Genre
Quiz
Jaar
2015
Presentatie
Joost Karhof
Twitter hashtag
#GGQ
Deel-url
gids.tv/13302811

Vanavond, op Hemelvaartsdag, strijden vijf topteams in de Leidse Pieterskerk tegen elkaar om de titel ‘grootste geschiedeniskenners van 2015’.

De Grote Geschiedenisquiz wordt samengesteld door redacteuren van Andere Tijden (NTR/VPRO), Historisch Nieuwsblad en - dit jaar voor het eerst - NRC Handelsblad. Aangevuld met de bedenker van de Grote Geschiedenisquiz, historicus Willem Melching. De vakjury is als vanouds: juryvoorzitter en auteur Nelleke Noordervliet, historicus Hans Blom en historicus Gert Oostindie. De presentatie is in handen van Joost Karhof.

Nieuw aan deze 14e editie van de Quiz is de selectie van de vier teams van min-of-meer bekende Nederlanders. Deze teams van journalisten, acteurs, satirici/schrijvers en politici hebben zich via De Kleine Geschiedenisquiz gekwalificeerd.

Het vijfde team, het lezersteam, bestaat zoals gebruikelijk uit winnaars van de voorronde, gepubliceerd op NPOGeschiedenis.nl, in Historisch Nieuwsblad en NRC Handelsblad.

Dit zijn de teams die vanavond meedoen aan De Grote Geschiedenis Quiz:

Team RTL (Roderick Veelo, Jaap van Deurzen en Geert Gordijn)
Team Welkom in de Gouden Eeuw/Welkom bij de Romeinen (Anniek Pheifer, Niek Barendsen en Lies Visschedijk)
Team satirici (Patrick Nederkoorn, Diederik Smit en Oscar Kocken)
Team D66 (Jan Paternotte, Jeanet van der Laan en Paul van Meenen)
Team lezers (Miel Groten, Monique Lammers en René van de Kraats)

De leden van het winnende team krijgen een historische reis van drie dagen georganiseerd door het reisbureau Historizon.

Kijkers kunnen hun kennis van geschiedenis vergelijken met de deelnemers, via een tweede scherm. Hierop verschijnen de vragen. De site hiervoor is: live.npogeschiedenis.nl" target="blank">live.npogeschiedenis.nl.

Meer op tv: Hockey op tv , ADO Den Haag op tv en Napoli op tv

Video