Bekijk de uitzending van De grootste Bijbel van Nederland terug

Wo 14 november 2018 | 20:35 De grootste Bijbel van Nederland

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van De grootste Bijbel van Nederland gemist? Bekijk hier naar De grootste Bijbel van Nederland gemist.

De grootste Bijbel van Nederland

Datum
Wo 14 november 2018
Tijd
20:35 tot 21:55
Zender
NPO 1
Genre
Magazine
Jaar
2018
Deel-url
gids.tv/21288790

Met de nieuwe eenmalige televisiespecial De grootste Bijbel van Nederland trekt de EO eropuit om een bijzondere gebeurtenis uit ons nationaal verleden te vieren: de eerste Bijbelvertaling in het Nederlands. De afwisselende special staat bol van muzikale optredens, verrassende gesprekken en wat Nederland nog niet wist over de Bijbel.

Vierhonderd jaar geleden werd in Dordrecht de opdracht gegeven voor de eerste officiële Nederlandse Bijbelvertaling: de Statenbijbel. Deze Bijbel was een revolutie voor het geloof en voor de Nederlandse taal. Ook vandaag de dag blijkt dit eeuwenoude boek sturend te zijn voor een groot deel van onze bevolking. Hoe? Dat zien we als Bert van Leeuwen en chauffeur Oswin in hun vrachtwagen - met daarop de allergrootste Bijbel van Nederland - de kijker meenemen voor een rondreis kriskras door het land.

De EO liet een groot landelijk onderzoek doen naar de populairste Bijbelverhalen van Nederland. De top-5 uit dit onderzoek wordt gedurende de uitzending op muzikale wijze onthuld. Het zijn Willeke Alberti, Karin Bloemen, Jim Bakkum, Trijntje Oosterhuis en Dwight Dissels die met een pop-up optreden rond de grote Bijbeltruck het publiek verrassen. Het gekozen nummer sluit aan bij een populair Bijbelverhaal uit de top-5. Aan het eind van het programma wordt het door Nederland als favoriet gekozen Bijbelverhaal bekend gemaakt. De muziek wordt gearrangeerd en verzorgd door Eric van Tijn, waardoor de special een geheel eigen muzikaal karakter krijgt.

In de uitzending hoort de kijker niet alleen verhalen uit het land. Ook is te zien welke betekenis de Bijbel voor enkele bekende Nederlanders heeft. Het zijn onder andere Sofie van den Enk, Leo Blokhuis, Astrid Kersseboom en Maarten van Rossem die ons een vaak verrassende inkijk geven in wat zij met de Bijbel hebben of hebben gehad.

De grootste Bijbel van Nederland op tv

Muziek onderzoek revolutie nederland bloemen uitzending bekende nederlanders maarten van rossem favoriet vrachtwagen dordrecht bevolking chauffeur nationaal rondreis bijbel meenemen astrid kersseboom landelijk special opdracht kijker trijntje oosterhuis leeuwen optreden publiek boek trijntje magazine bert van leeuwen eric van tijn jim bakkum karin bloemen leo blokhuis sofie van den enk willeke alberti tijn karakter dwight dissels populair geloof bijbelverhaal blokhuis sofie maarten van leeuwen deze.