Bekijk de uitzending van De erfenis van Pim: 87 Dagen ruzie terug

Zo 14 oktober 2012 | 20:15 De erfenis van Pim: 87 Dagen ruzie

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van De erfenis van Pim: 87 Dagen ruzie gemist? Bekijk hier naar De erfenis van Pim: 87 Dagen ruzie gemist.

De erfenis van Pim: 87 Dagen ruzie

Datum
Zo 14 oktober 2012
Tijd
20:15 tot 21:00
Zender
NPO 2
Kijkwijzer
Deel-url
gids.tv/8227332

In oktober 2002 kwam het 1e kabinet Balkende al na drie maanden ten val. Een kabinet dat bestond uit de gevestigde partijen CDA en VVD en nieuwkomer LPF (lijst Pim Fortuyn).

Zelden tijdens een regeerperiode was er sprake van zoveel ruzie, machtsstrijd, botsende ego's en achterdocht. Politiek was verworden tot een soap. In ‘De Erfenis van Pim: 87 dagen ruzie' een reconstructie van de meest roerige periode in onze politieke geschiedenis.

Na de gewelddadige dood van Pim Fortuyn komen 26 leden van de LPF in de Tweede Kamer. Namens de Fortuynisten worden Eduard Bomhoff, Herman Heinsbroek, Roelf de Boer en Hilbrand Nawijn minister in het kabinet Balkende1.

De politieke volgelingen van Pim Fortuyn hebben een missie. De LPF wil de politiek weer brengen waar ze hoort: niet in achterkamertjes, maar bij de mensen thuis. Dat laatste lukt wonderwel, maar op een andere manier dan de LPF voor ogen heeft. Elke dag ziet de tv- kijker hoe politici van LPF - huize rollebollend over straat gaan.

Hoe ging het eraan toe achter de schermen? ‘De Erfenis van Pim: 87 dagen ruzie', schetst een ontluisterend beeld van de LPF- Tweede Kamerfractie en de LPF- ministers. Zo splijt de fractie in kampen uiteen en botsen de ego's van Bomhoff – de erudiete hoogleraar – en Heinsbroek - de flamboyante zakenman - voortdurend. Als het gevecht tussen deze beide kemphanen overslaat naar het kabinet, is het crisis.

De crisis in de LPF bereikt een hoogtepunt op een zeer gevoelig moment: ten tijde van het overlijden van Prins Claus. Op 16 oktober 2002, een dag nadat de Prins is bijgezet in de Nieuwe Kerk in Delft, ziet premier Jan Peter Balkenende geen uitweg meer. Hij dient het ontslag van zijn kabinet in aan een rouwende koningin Beatrix.

Nu, tien jaar later, kijken de hoofdrolspelers terug op die uiterst turbulente periode. Hoe de erfenis van Pim in minder dan drie maanden werd verkwanseld.

De erfenis van Pim: 87 Dagen ruzie op tv

.
Promo - De erfenis van Pim: 87 Dagen ruzie