Bekijk de uitzending van David Bowie: Finding Fame terug

Do 14 maart 2019 | 23:10 David Bowie: Finding Fame IMDb: 8.2

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van David Bowie: Finding Fame gemist? Bekijk hier naar David Bowie: Finding Fame gemist.

David Bowie: Finding Fame

Datum
Do 14 maart 2019
Tijd
23:10 tot 00:45
Zender
NPO 2
IMDb
8.2
Genre
Muziekdocumentaire
Jaar
2019
Regisseur
Francis Whately
Deel-url
gids.tv/21919142

Een nieuwe blik op de in 2016 overleden David Bowie. Het blijkt nog mogelijk in de Engelse documentaire Finding Fame. Aan de hand van uniek archiefmateriaal en talrijke geluidsfragmenten van Bowie zelf vertelt regisseur Francis Whately in het derde deel van zijn trilogie over de Britse popheld het ontroerende verhaal over Bowies opkomst, die in de tienerjaren weinig glorieus verloopt. David Jones (zijn oorspronkelijke naam) verandert voortdurend van band en imago, maar waardering en persoonlijk geluk blijven die eerste jaren uit.

Bowie probeert al vroeg van alles uit om "wereldberoemd te worden". Hij maakt een liedje over kabouters met een volgens velen stuitend vervormde stem (The laughing gnome), mislukt als mimespeler en laadt de hoon van de Engelse staatsomroep op zich met een nieuwe interpretatie van Chim-Chim-Cher-ee uit de film Mary Poppins.

De even ambitieuze als rebelse buitenstaander Bowie heeft het ook privé niet gemakkelijk. Zo vertelt hij over zijn eerste grote liefde, de danseres Hermione Farthingale, met wie hij een tijdje in de band Feathers speelt: "the girl with the mousy hair".

Er is niet alleen maar tegenslag. Zo krijgt de grote doorbraak Space Oddity in de film ruime aandacht. Centraal staat Bowies rijk geïllustreerde, permanente zoektocht naar steeds wisselende identiteiten waarin hij speelt met genders, naar een steeds veranderende visie in beeld en geluid, naar aansluiting met de avant-garde; vooral van zijn grote voorbeeld Velvet Underground uit New York.

David Bowie: Finding Fame op tv

Zoektocht new york documentaire film david bowie space oddity regisseur liefde rijk staatsomroep doorbraak acteur tegenslag beeld en geluid imago waardering opkomst tv-programma 1966 boeddhisme space voorbeeld overleden bowie underground componist danseres geluk kabouters stardust geluid.