Bekijk de uitzending van Corelli ? Concerti Grossi Nrs. 5 en 10 terug

Zo 13 augustus 2017 | 16:47 Corelli ? Concerti Grossi Nrs. 5 en 10

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Corelli ? Concerti Grossi Nrs. 5 en 10 gemist? Bekijk hier naar Corelli ? Concerti Grossi Nrs. 5 en 10 gemist.

Corelli ? Concerti Grossi Nrs. 5 en 10

Datum
Zo 13 augustus 2017
Tijd
16:47 tot 18:30
Zender
Brava
Genre
Muziek
Deel-url
gids.tv/18482511

De Italiaanse violist en componist Arcangelo Corelli, geboren te Rome in 1653, besloot te gaan studeren in Bologna, de culturele hoofdstad uit die tijd. Na veel succes als violist besloot hij zijn eigen vioolsonates te gaan componeren.

Ook dit ging hem goed af en hij werd eveneens vioolleraar. Hij en zijn leerlingen hebben een grote invloed op de ontwikkeling van het vioolspelen gehad.

Dit was vreemd, want later bleek dat Corelli nauwelijks noten wilde spelen en dus maar een klein stukje gebruikte van wat je op een viool zou kunnen. Toch had Corelli een grote invloed op de geschiedenis van de kamermuziek.

Zijn Concerti Grossi bleken een grote inspiratiebron voor latere barokcomponisten waaronder Johann Sebastian Bach en Antonio Vivaldi. Hij componeerde twaalf Concerti Grossi die in 1714 werden gepubliceerd.

Concerti Grossi worden gespeeld door een groep violen, altviolen en celli met daaraan toegevoegd een continuo die door contrabas, cello of fagot gespeeld kan worden. Binnen de groep strijkers is er een solopartij voor een eerste viool, een tweede viool en een cello.

Het Lódz Chamber Orchestra speelt onder leiding van Zdzislaw Szostak Concerto Nrs. 5 en 10.

Corelli ? Concerti Grossi Nrs. 5 en 10 op tv

.