Bekijk de uitzending van Brandpunt+ terug

Di 13 februari 2018 | 21:00 Brandpunt+

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Brandpunt+ gemist? Bekijk hier naar Brandpunt+ gemist.

Brandpunt+

Datum
Di 13 februari 2018
Tijd
21:00 tot 21:25
Zender
NPO 2
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2018
Presentatie
Liesbeth Staats
Twitter hashtag
#Brandpunt
Officiële Twitter
@KROBrandpunt
Uitzending gemist
Brandpunt+ gemist
Deel-url
gids.tv/19619014

Wat begon als een hoopvol, online sociaal fenomeen is uitgegroeid tot een veelkoppig monster. Nepnieuws, filterbubbels en beïnvloeding van verkiezingen. ’s Werelds grootste sociale netwerk Facebook kampt met een crisis. Liesbeth Staats reist af naar de geboorteplek van Facebook om te zien of en hoe Facebook gered kan worden.

Het begon als een vriendennetwerk dat mensen verbond en waar mensen elkaar op de hoogte kon houden van de hoogtepunten in hun leven. Inmiddels is Facebook uitgegroeid tot een reclamezuil. Een soort dubieuze nieuwsbron waarbij het lastig te achterhalen is waar het nieuws vandaan komt. Complexe algoritmen bepalen meer en meer wat we op Facebook te zien krijgen op basis van wat we daarvoor hebben bekeken en hebben geliked. In plaats van mensen te verbinden lijkt het ze nu eerder uit elkaar te drijven.

Facebook insiders van het eerste uur hebben spijt en nemen nu bewust afstand van het vriendennetwerk. Maar ook denken ze na hoe Facebook weer ‘gerepareerd’ kan worden. Liesbeth Staat reist af naar de geboorteplek van Facebook; Silicon Valley om te zien of en hoe Facebook gered kan worden.

Brandpunt+ op tv

Netwerk crisis verkiezingen sociaal verbinden silicon valley uitdagingen hoogtepunten hoopvol silicon valley monster beïnvloeding oplossingen liesbeth staats facebook nepnieuws spijt afstand.