Bekijk de uitzending van Brandpunt terug

Di 12 september 2017 | 20:25 Brandpunt

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Brandpunt gemist? Bekijk hier naar Brandpunt gemist.

Brandpunt

Datum
Di 12 september 2017
Tijd
20:25 tot 21:15
Zender
NPO 2
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2017
Twitter hashtag
#Brandpunt
Officiële Twitter
@KROBrandpunt
Uitzending gemist
Brandpunt gemist
Deel-url
gids.tv/18595545

Vanavond onder andere in Brandpunt:

- Sacha de Boer in Spitsbergen

Sacha de Boer onderzoekt op Spitsbergen, de meest noordelijke bestemming van Europa, welke gevolgen de temperatuurstijging heeft voor het dagelijks leven. De VN Klimaatcommissie concludeerde eerder dit jaar. dat de temperatuur op Spitsbergen sneller stijgt dan waar dan ook ter wereld.
De veranderingen hebben grote invloed op de bewoners van Spitsbergen. Sacha de Boer bezoekt een Nederlandse die een camping beheert die tot nu toe de meeste tijd van het jaar aan het ijs lag, maar nu permanent aan zee. Het huis van haar buurvrouw moest worden verplaatst omdat het ineens aan een klif lag.
Ze bezoekt ook de Global Seed Vault. Dat is de kluis, die ook wel de ark van Noach wordt genoemd. Er liggen drie miljoen plantenzaden uit de hele wereld opgeslagen voor noodsituaties. Ze zijn beschermd tegen elke mogelijke ramp. De kluis ligt 130 meter boven zee niveau bestand tegen het stijgen van de zeespiegel, Het is beschermd tegen een nucleaire aanval. Maar een ding hebben ze over het hoofd gezien… smeltwater.

Brandpunt op tv

.