Bekijk de uitzending van Brandpunt terug

Zo 2 maart 2014 | 10:55 Brandpunt

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Brandpunt gemist? Bekijk hier naar Brandpunt gemist.

Brandpunt

Datum
Zo 2 maart 2014
Tijd
10:55 tot 11:40
Zender
BVN
Genre
Actualiteitenmagazine
Presentatie
Fons de Poel;Sven Kockelmann;Aart Zeeman;Wouter Kurpershoek;Fons de Poel;Wouter Kurpershoek;Aart Zeeman;Sven Kockelmann
Twitter hashtag
#Brandpunt
Officiële Twitter
@KROBrandpunt
Deel-url
gids.tv/10772725

Onderwerpen:

-Op zoek naar beter leiderschap blijkt de complete top van de Nederlandse politie zich de afgelopen tien jaar te hebben gestort in peperdure, maar per saldo tamelijk zinloze opleidingen. KRO Brandpunt kreeg de interne evaluatierapporten van die opleidingen in handen. En wat blijkt: in talloze sessies, trainingen, cursussen, praatgroepen en andere ontmoetingen gingen de politiechefs van Nederland de voorbije jaren collectief op zoek naar zichzelf. Zo kon het gebeuren dat mensen van de politie – ogenschijnlijk een machobedrijf – ook dingen deden als: koeienknuffelen, spiegelen met paarden, mediteren, je eigen grafrede schrijven, gedichten maken en zo nog een heleboel meer. Fons de Poel over het resultaat van al die zielsinspanningen bij de politie.

-En het verhaal van een stad die zo graag trots wil zijn. Tien jaar geleden voltrekt zich het wonder van Venlo: een unieke archeologische vondst kwam als geschenk uit de hemel. In 2004 wordt een ritueel Joods badhuis gevonden, een zogeheten Mikwe. Een historische ontdekking met internationale uitstraling. Venlo kan z’n geluk niet op. Het Limburgs Museum wordt voor 3 miljoen euro uitgebouwd om de Mikwe een ereplaats te geven in de stad. Maar, een paar jaar later gaat het mis. Het wonder van Venlo blijkt een middeleeuwse beerput. Aart Zeeman vertelt het verbazingwekkende verhaal van drang naar status en prestige die leidt tot tunnelvisie, fraude en falend bestuur.

-Na een ongekende uitbarsting van geweld in Kiev, heerst er dit weekend een sfeer van chaos en onzekerheid in Oekraïne. Ook binnen Het Nationale Ballet is de opstand in Kiev dagelijks onderwerp van gesprek; er dansen 7 Russen en 6 Oekrainers in het gezelschap. Liesbeth Staats spreekt met topdanser Alexander Zhembrovskyy (31). Hij woont en werkt in Amsterdam, maar zijn hart is in zijn geboortestad Kiev. Over de opstand op het Onafhankelijkheidsplein, de slachtoffers die er vallen door politiekogels en de toekomst van Oekraïne maakt hij zich grote zorgen.

Brandpunt op tv

Amsterdam politie museum miljoen uitbarsting nederland russen fraude kro brandpunt oekraïne paarden kiev opleidingen venlo opstand bestuur badhuis onafhankelijkheidsplein gedichten ballet status 2004 de poel joods archeologische vondst ritueel ongekende brandpunt prestige hemel collectief weekend geweld dansen chaos vondst zeeman aart zeeman fons de poel liesbeth staats hart fons geluk.