Brandpunt Reporter

Meest recente uitzending
Datum
Ma 14 december 2015
Tijd
09:25 tot 09:55
Genre
Actuele reportage
Presentatie
Fons de Poel
Website
Brandpunt Reporter
Twitter hashtag
#brandpuntreporter
Officiële Twitter
@KROBrandpunt
Uitzending gemist
Brandpunt Reporter gemist
Deel-url
gids.tv/14640936

Nederland is, zegt premier Rutte, in oorlog met Islamitische Staat. Maar in hoeverre heeft ons land het bestaan van de islamitische terreurbeweging aan zichzelf te danken?

Volgens de Amerikaanse president Barack Obama is IS een ‘onbedoeld gevolg’ van de Amerikaanse aanval op Irak in 2003. Uit de chaos die daarop volgde, werd IS geboren.

De oorlog tegen Irak werd door Nederland gesteund. Ondanks het feit dat er toen al in Den Haag grote zorgen leefden over de gevolgen van een Amerikaanse aanval. Uit vertrouwelijke stukken die in het bezit zijn van Brandpunt Reporter blijkt dat premier Jan Peter Balkenende al vòòr de Amerikaanse aanval vreesde voor een mogelijke burgeroorlog in Irak.

De burgeroorlog die na 2003 in Irak uitbrak, heeft tenminste 100.000 Irakezen het leven gekost. Volgens de Verenigde Naties hebben sinds 2003 ruim 500.000 Irakezen asiel aangevraagd in Europa en de Verenigde Staten. 24.000 Irakezen deden dat in Nederland.

Bij de aanval op Irak was de Nederlandse rol nog bescheiden. In 2011 gaat het eerste kabinet van Mark Rutte een stap verder wanneer de NAVO Libische opstandelingen te hulp schiet in hun strijd tegen het regime van Moammar Gaddafi. Nederland levert een mijnenveger en een handvol F16’s. Die laatsten mogen wel meevliegen, maar niet bombarderen.

Het resultaat van de NAVO actie: Gaddafi wordt gelyncht, Libië vervalt in chaos en talloze vluchtelingen vertrekken sinds 2011 vanaf de Libische kust naar Europa. Velen van hen overleven de oversteek niet.

In Brandpunt Reporter blikken betrokkenen terug op hun eigen rol bij de oorlog in Libië. En gaan in op de vraag of Nederland opnieuw moet meevechten nu de oorlog in Syrië ook Europa bereikt. Met vluchtelingenstromen en de terreuraanslagen van IS.

Meer op tv: Weekoverzicht op tv , Wetenschap op tv en Skispringen op tv