Bekijk de uitzending van Brahms - Dubbelconcert terug

Za 29 december 2018 | 18:58 Brahms - Dubbelconcert

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Brahms - Dubbelconcert gemist? Bekijk hier naar Brahms - Dubbelconcert gemist.

Brahms - Dubbelconcert

Datum
Za 29 december 2018
Tijd
18:58 tot 19:36
Zender
Brava
Genre
Muziekprogramma
Deel-url
gids.tv/21603546

Toen Johannes Brahms de vermaarde violist Joseph Joachim voor de eerste keer ontmoette was hij net 20 geworden. Het was Joachim die de jonge componist voorstelde aan Robert Schumann en zo indirect voor zijn doorbraak zorgde. 30 jaar lang deelden de twee musici een innige vriendschap het was Joachim waarvoor Brahms zijn vioolconcert schreef.

Het ging echter mis toen de violist van zijn vrouw Amalie wilden scheidden. Hij verdacht haar van overspel met zijn uitgever, maar Brahms geloofde dit niet en liet dit middels een brief aan Amalie weten.

Later gaf Amalie deze brief aan de rechtbank die haar scheidingszaak behandelde, waarop de rechter haar in het gelijk stelde: Joachim was hier niet blij mee en verbrak alle banden met Brahms alhoewel hij zijn muziek wel bleef spelen. Zes jaar later schreef Brahms zijn Concert voor Viool, Cello en Orkest in a klein (het Doppelkonzert) als verzoeningsoffer.

Het werkte: op 18 oktober 1887 ging het werk in première met Johannes Brahms als dirigent, Joseph Joachim als violist en Robert Hausmann als cellist. Dirigent: Simon Rattle.

Uitvoerenden: Lisa Batiashvili, Truls Mørk, Berliner Philharmoniker

Brahms - Dubbelconcert op tv

.