Bekijk de uitzending van Boeken op reis terug

Za 23 september 2017 | 19:50 Boeken op reis

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Boeken op reis gemist? Bekijk hier naar Boeken op reis gemist.

Boeken op reis

Datum
Za 23 september 2017
Tijd
19:50 tot 20:15
Zender
NPO 2 extra
Genre
Kunst en Cultuur, Informatief
Deel-url
gids.tv/18738157

Wim Brands gaat op bezoek bij internationale auteurs en praat met hen over hun boeken, werkwijze en omgeving. In deze aflevering bezoekt hij de Israëlische schrijver David Grossman.

Hij schreef het boek 'Uit de tijd vallen' over het verdriet van ouders die een kind verloren hebben. Elke ochtend maakt David Grossman een wandeling.

Hij moet bewegen om te kunnen schrijven. Tijdens het wandelen doet hij inspiratie op voor zijn boeken.

Tien jaar geleden begon hij hiermee voor het eerst. Ter gelegenheid van zijn 50e verjaardag maakte hij toen een lange wandeltocht door Israël om zijn angsten te overwinnen.

Hij ervoer de tocht als een geweldige levenservaring en openbaring. De tocht inspireerde hem tot het boek 'Een vrouw op de vlucht voor een bericht'. Tijdens het schrijven van dit boek, in 2006, sneuvelde zijn zoon Uri als tankcommandant in het Israëlische leger.

Over deze tragische gebeurtenis schreef Grossman het boek 'Uit de tijd vallen'. Het boek kwam voort uit de noodzaak die Grossman voelde om zich te wapenen tegen clichés en om zijn gevoelens van verdriet en rouw te verwoorden en beheersbaar te maken. Hoewel Grossman ageert tegen de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden en het onrecht tegen de Palestijnen, voelt hij een grote liefde voor het land Israël. Deze liefde is ingegeven door het idee dat Israël is opgebouwd door een verscheurd volk dat na eeuwenlange ballingschap en vervolging erin is geslaagd om terug te keren naar het land van oorsprong.

Boeken op reis op tv

.