Bekijk de uitzending van Bewaarders terug

Ma 19 februari 2018 | 20:30 Bewaarders

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Bewaarders gemist? Bekijk hier naar Bewaarders gemist.

Bewaarders

Datum
Ma 19 februari 2018
Tijd
20:30 tot 21:45
Zender
NPO 2
Genre
Documentaire
Jaar
2016
Regisseur
Marc Schmidt
Twitter hashtag
#bewaarders
Deel-url
gids.tv/19660236

Het hypermoderne Justitieel Complex Zaanstad gaat door een nieuwe, efficiënte manier van werken meer gevangenen huisvesten. Wat betekent dat voor de gedetineerden en bewaarders?

"Mensen zijn extreem hierbinnen: onvoorspelbaar, angstig, gewelddadig. Je moet zo alert zijn, altijd. Ik zie alles, hoor alles, ruik alles; je moet in het hoofd zitten van die jongens. Wat denkt-ie, wat ziet-ie? Praten, contact maken, vertrouwen winnen, ook voor mijn eigen veiligheid. Ik observeer hen, maar zij letten ook op mij, misschien nog wel meer", aldus een gevangenisbewaarder in Marc Schmidts documentaire Bewaarders. Schmidt kreeg de unieke kans het dagelijks werk van bewaarders in de splinternieuwe gevangenis in Zaanstad, de grootste en modernste van Nederland, vanaf het allereerste begin te volgen.

Het nieuwe beleid van Justitieel Complex Zaanstad is erop gericht de gedetineerden met digitale technieken en een nieuw ‘bejegeningsbeleid’ tot meer zelfstandigheid te bewegen. Meer eigen verantwoordelijkheid moet hen beter voorbereiden op de terugkeer naar de burgermaatschappij. Met intense observaties van confrontaties tussen bewaarders en gevangenen zien we de gevangenisbewaarders van afdeling Noord gestalte geven aan het nieuwe beleid. Zijn hun “boeven” wel in staat tot zoveel zelfstandigheid? Is het mogelijk voor het personeel alles in goede banen te leiden? Helemaal sinds het aantal gedetineerden met afwijkend gedrag en psychische stoornissen de laatste jaren toeneemt. Hoe gaan de bewaarders om met de manipulatie, agressie en hulpbehoevendheid van deze mensen? In hoeverre zijn bewaarders zelf gevangenen van het nieuwe systeem geworden?

Ruim een jaar lang filmde Marc Schmidt het leven op afdeling Noord van Justitieel Complex Zaanstad om te ontdekken dat gevangenisbewaarders soms moeilijk overeind blijven in de claustrofobie van de dagelijkse omgang met gevangenen. Bewaarders zet daarmee aan tot nadenken over hoe wij als maatschappij met gedetineerden én hun bewaarders willen omgaan.

Bewaarders op tv

Gevangenissen bewegen nederland gevangenis leiden sluiting gevangenen documentaire agressie omzet verantwoordelijkheid personeel nadenken afdeling gedetineerden confrontaties terugkeer gevangenisbewaarders systeem inrichting zaanstad bijlmerbajes team werken schmidt maatschappij dagelijks.