Bekijk de uitzending van Bartók - Concert voor Orkest terug

Ma 30 april 2012 | 23:20 Bartók - Concert voor Orkest

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Bartók - Concert voor Orkest gemist? Bekijk hier naar Bartók - Concert voor Orkest gemist.

Bartók - Concert voor Orkest

Datum
Ma 30 april 2012
Tijd
23:20 tot 23:29
Zender
Brava
Deel-url
gids.tv/7533015

Klassieke muziek (start). Afl. 1: In 1943, nadat zijn gezondheid in korte tijd achteruit gegaan was, werd er leukemie geconstateerd bij Bela Bartok. Een kleine drie jaar eerder was hij het Europa van de Tweede Wereldoorlog ontvlucht naar de Verenigde Staten, maar daar voelde hij zich artistiek geisoleerd en hij had bovendien financiele zorgen.

Erkenning kreeg hij alleen voor zijn pianospel maar door zijn slechte gezondheid kon hij na januari 1943 niet meer concerteren. De Hongaarse componist was emotioneel en fysiek bankroet.

Hij lag in het ziekenhuis toen Serge Koussevitzky, dirigent van het Boston Symphony Orchestra, hem kwam vragen of hij een groot orkestraal werk wilde componeren. Wat Bartok niet wist is dat de financiering van deze opdracht tot stand was gekomen door zijn mede-emigranten en goede vrienden de violist Joseph Szigeti en de dirigent Fritz Reiner.

Deze opdracht kwam voor Bartok op een cruciaal moment in zijn leven: hij hervond zijn energie in binnen zeven weken had hij zijn Concert voor Orkest af. De premiere op 1 december 1944 in Boston was een groot succes en Bartoks muziek werd eindelijk ook in de Verenigde Staten gewaardeerd.

Nieuwe compositieopdrachten kwamen binnen maar zijn gezondheid liet hem wederom in de steek: Bartok stierf in september 1945. Pierre Boulez, Berliner Philharmoniker.

Bartók - Concert voor Orkest op tv

.