Bekijk de uitzending van Bartók - Concert voor Orkest, deel V terug

Za 29 december 2018 | 19:59 Bartók - Concert voor Orkest, deel V

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Bartók - Concert voor Orkest, deel V gemist? Bekijk hier naar Bartók - Concert voor Orkest, deel V gemist.

Bartók - Concert voor Orkest, deel V

Datum
Za 29 december 2018
Tijd
19:59 tot 20:08
Zender
Brava
Genre
Muziekprogramma
Deel-url
gids.tv/21603559

In 1943, nadat zijn gezondheid in korte tijd achteruit gegaan was, werd er leukemie geconstateerd bij Béla Bartók. Een kleine drie jaar eerder was hij het Europa van de Tweede Wereldoorlog ontvlucht naar de Verenigde Staten, maar daar voelde hij zich artistiek geïsoleerd en hij had bovendien financiële zorgen. Erkenning kreeg hij alleen voor zijn pianospel maar door zijn slechte gezondheid kon hij na januari 1943 niet meer concerteren.

De Hongaarse componist was emotioneel en fysiek bankroet. Hij lag in het ziekenhuis toen Serge Koussevitzky, dirigent van het Boston Symphony Orchestra, hem kwam vragen of hij een groot orkestraal werk wilde componeren.

Wat Bartók niet wist is dat de financiering van deze opdracht tot stand was gekomen door zijn mede-emigranten en goede vrienden de violist Joseph Szigeti en de dirigent Fritz Reiner. Deze opdracht kwam voor Bartók op een cruciaal moment in zijn leven: hij hervond zijn energie in binnen zeven weken had hij zijn Concert voor Orkest af.

De première op 1 december 1944 in Boston was een groot succes en Bartóks muziek werd eindelijk ook in de Verenigde Staten gewaardeerd. Nieuwe compositieopdrachten kwamen binnen maar zijn gezondheid liet hem wederom in de steek: Bartók stierf in september 1945. Tijdens deze uitzending: het laatste deel.

Bartók - Concert voor Orkest, deel V op tv

.