Back to Utopia

Meest recente uitzending
Datum
Di 6 juni 2017
Tijd
22:55 tot 00:35
Genre
Documentaire
Jaar
2016
Regisseur
Fabio Wuytack
Twitter hashtag
#backtoutopia
Deel-url
gids.tv/17985277

De in januari overleden Britse acteur John Hurt en zijn Vlaamse collega Johan Leysen spelen de hoofdrollen in deze deels fictieve documentaire. Samen met het boek 'Utopia' van de Engelse humanist Thomas More dat 500 jaar geleden verscheen. Wat kan dit visionaire werk ons vandaag leren?

‘Utopia’ van Thomas More is een reisverslag over een imaginair eiland met een ideale samenleving. Tegelijk is het een bespiegeling op de 16de-eeuwse maatschappij die in crisis verkeerde. Het boek biedt uiterst pragmatische en tegelijk creatieve oplossingen voor een maatschappij in verandering. Vijfhonderd jaar na de publicatie van het boek wordt de mensheid wederom geconfronteerd met een alomvattende maatschappelijke crisis; radicaal van aard, globaal in omvang.

In Back to Utopia tracht onderzoeksjournalist Alex Dillen (Johan Leysen) het gestolen boek op het spoor te komen. Een reeks geheimzinnige brieven van zijn overleden professor (John Hurt) begeleiden hem op zijn ontdekkingstocht. Wat Alex niet weet, is dat deze brieven hem zullen confronteren met de keuzes uit zijn journalistieke verleden.

De professor spoort hem aan om op zoek te gaan naar de werkelijke betekenis van Utopia. In nederzettingen van illegale goudzoekers rondom de Madre-de-Dios-rivier in Peru, het Lacandon-woud in Mexico, de savannegemeenschappen van Oeganda, de geëvacueerde dorpen rond Fukushima. Alex ontdekt er de menselijke verhalen achter zijn artikelen, die hij volgens de professor niet mocht, of wilde zien.

Meer op tv: Borussia Dortmund op tv , Manchester City op tv en FA Cup op tv

Video