Bekijk de uitzending van Bach - Brandenburgs Concert 4-6 terug

Ma 1 januari 2018 | 19:24 Bach - Brandenburgs Concert 4-6

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Bach - Brandenburgs Concert 4-6 gemist? Bekijk hier naar Bach - Brandenburgs Concert 4-6 gemist.

Bach - Brandenburgs Concert 4-6

Datum
Ma 1 januari 2018
Tijd
19:24 tot 20:17
Zender
Brava
Genre
Muziek
Deel-url
gids.tv/19409173

Bij wijze van ?muzikale sollicitatie? schreef Johann Sebastian Bach zijn zes Brandenburgse concerten. In 1721 was Bach in dienst van Prins Leopold van Anhalt-Köthen maar was niet meer tevreden in zijn functie en was op zoek naar een nieuwe betrekking.

Hij besloot deze verzameling concerten op te dragen een Christian Ludwig, Markgraaf van Brandenburg, in de hoop dat hij aan zijn hof kon werken. Tevergeefs: de Markgraaf bood hem geen positie aan, hij bedankte de componist zelfs niet.

In de categorie mislukte sollicitaties is dit dan ook waarschijnlijk een van de meest artistiek succesvolle. Alle zes de stukken zijn zogenaamde concerti grossi, een compositievorm typerend voor de barok.

In hett vierde concert is het vooral de viool die in het eerste en derde deel een bijzonder virtuoze partij heeft. Het vijfde concert maakt optimaal gebruik van een populaire kamermuziekbezetting uit die tijd: fluit, viool en klavecimbel.

Het zesde concert heeft een bijzondere bezetting: Bach maakt geen gebruik van violen maar wel van twee altviolen. Altviolen werden toen nog beschouwd als orkestinstrumenten, alleen geschikt voor een begeleidende rol.

Bach - Brandenburgs Concert 4-6 op tv

.