Bekijk de uitzending van AVRO Close Up: Stijl van het Stedelijk: Ontwerpen voor een museum terug

Za 22 september 2012 | 12:00 AVRO Close Up: Stijl van het Stedelijk: Ontwerpen voor een museum

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van AVRO Close Up: Stijl van het Stedelijk: Ontwerpen voor een museum gemist? Bekijk hier naar AVRO Close Up: Stijl van het Stedelijk: Ontwerpen voor een museum gemist.

AVRO Close Up: Stijl van het Stedelijk: Ontwerpen voor een museum

Datum
Za 22 september 2012
Tijd
12:00 tot 13:00
Zender
NPO 2
Genre
Documentaire
Twitter hashtag
#CloseUp
Kijkwijzer
Deel-url
gids.tv/8121012

Op zaterdag 22 september komt de AVRO met vier programma's rondom het Stedelijk Museum dat die dag wordt heropend. In Close Up, Kunstuur en Opium staat het vernieuwde Stedelijk centraal. De feestelijke opening van het museum wordt live door de AVRO uitgezonden.

In Close Up komt de film ‘De stijl van het Stedelijk' van regisseur en grafisch ontwerper Lex Reitsma aan bod:

Reikhalzend is er naar uitgezien: de opening van het vernieuwde Stedelijk Museum in Amsterdam. Documentairemaker en grafisch ontwerper Lex Reitsma volgde in de aanloop tot de heropening een proces dat zich gelijktijdig aan de bouw van de ‘badkuip' aan het Museumplein afspeelde: de totstandkoming van de nieuwe grafische huisstijl.

Voormalig directeur Gijs van Tuyl van het Stedelijk Museum organiseerde in 2008 een huisstijlcompetitie waaraan vijf gerenommeerde grafisch ontwerpers mee mochten doen. Regisseur Lex Reitsma filmde hun presentaties en de besluitvorming inclusief de vergaderingen van de jury die de winnaar moest aanwijzen. Aan de huisstijl voor het Stedelijk Museum werden hoge eisen gesteld, deze moest niet alleen het unieke karakter van het museum weerspiegelen, maar ook verrassend zijn. De beeldende kunst en het experiment die zo belangrijk zijn voor het Stedelijk vragen om een vergelijkbare avontuurlijke presentatie op het gebied van grafische vormgeving.

Het Stedelijk Museum kan zich wat betreft huisstijl beroemen op een bijzondere traditie sinds de legendarische directeur/ontwerper Wil Sandberg het genre in 1945 uitvond. Hij gaf al het drukwerk een opvallend eigen gezicht en koppelde dit aan zijn streven naar het toegankelijk maken van zowel het instituut museum als de avant-gardistische kunst. Na Sandberg was het Wim Crouwel die tussen 1964 en 1985 een reputatie verwierf door twintig jaar lang de visuele identiteit van het Stedelijk te bepalen.

Lex Reitsma's documentaire laat deze traditie zien en brengt daarmee een bijzondere grafische cultuur in beeld. Betrokkenen uit verleden en heden komen aan het woord. Directeuren en ontwerpers onderhielden een bijzondere relatie. De huisstijlcompetitie in 2008 vormde een uitzondering op deze regel. Net zoals de nieuwbouw telkens voor verrassingen zorgde, bleek ook het huisstijlproject onverwachte wendingen te nemen.

AVRO Close Up: Stijl van het Stedelijk: Ontwerpen voor een museum op tv

.
Promo Opening Stedelijk Museum op Nederland 2