Anthony Vine - From a Forest of Standing Mirrors

Meest recente uitzending
Datum
Ma 23 december 2019
Tijd
20:09 tot 20:30
Deel-url
gids.tv/23490515

Anthony Vine (*1988) baseerde zijn compositie From a Forest of Standing Mirrors op een wereld zonder betekenis of doel. De dans Umwelt, van de Franse choreografe Maguy Marin, is het uitgangspunt van Vines compositie.

Umwelt bestaat uit een flets decor waarin manshoge spiegels staan opgesteld. Dansers bewegen tussen de spiegels: hun bewegingen lijken minder op dans dan op acteren.

In en uit het zicht van het publiek voeren ze herhaaldelijk dezelfde dagelijkse activiteiten uit. De dikke laag ruis die om dit statische, betekenisloze milieu hangt doet denken aan het werk van woordkunstenaar Samuel Beckett, waarin gebeurtenissen geen doel dienen.

Vine ziet Marins choreografie als een soort vage droom: “Ik volgde haar werk altijd van een afstand. Het voelt als een vervaagde herinnering, weg gefilterd door mijn computer.

Het heeft iets vreemds.” Vine herkent een parallel tussen zijn werk en dat van Marin. “Mijn werk gaat over reflectie en stagnatie. From a Forest of Standing Mirrors bestaat uit harmonische pijlers, opgericht door de klank van vijf gestemde gongs.

Tijdens de uitvoering worden deze verticale klankblokken blootgesteld aan verschillende gradaties van reflectie en fragmentatie. Doordat het materiaal zo breekbaar is, wordt het schijnbaar repetitieve oppervlak een eeuwig verschuivend silhouet dat onverwachts en als vanzelf lijkt te bewegen.”

Meer op tv: Live op tv , Europa League op tv en GTST op tv