Bekijk de uitzending van Andere Tijden terug

Wo 27 november 2019 | 21:25 Andere Tijden

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Andere Tijden gemist? Bekijk hier naar Andere Tijden gemist.

Andere Tijden

Datum
Wo 27 november 2019
Tijd
21:25 tot 22:00
Zender
NPO 2
Genre
Geschiedkundig magazine
Jaar
2019
Presentatie
Hans Goedkoop
Twitter hashtag
#anderetijden
Officiële Twitter
@anderetijden
Uitzending gemist
Andere Tijden gemist
Deel-url
gids.tv/23344132

Een boer met een plan
Om de uitstoot van stikstof te reduceren moet de veestapel in Nederland drastisch gesaneerd worden. Dat adviseerde onlangs de Commissie Remkes. Volgens D66 moet de hoeveelheid vee in Nederland zelfs gehalveerd worden. Boeren reageerden furieus en rukten met tractors op naar Den Haag en naar provinciehoofdsteden.

We gaan terug naar 1971. Dan trekken boze boeren uit heel Europa naar Brussel om te demonstreren tegen het Plan Mansholt. De Nederlandse eurocommissaris bepleit óók een halvering. Maar dan van het aantal boeren in Europa. Om de landbouwsector weer levensvatbaar te maken moet het aantal boeren in Europa van 10 miljoen teruggebracht worden naar 5 miljoen. Bij de demonstratie in Brussel valt een dode.

In hetzelfde jaar verschijnt het rapport van de Club van Rome, waarin alarm geslagen wordt over de uitputting van het milieu. Landbouwcommissaris Mansholt komt tot inkeer en bepleit nulgroei en een schonere bedrijfsvoering.

Andere Tijden blikt terug met een aantal boeren, met de dochter van Mansholt en met Wouter van Dieren, lid van de Club van Rome.

Andere Tijden op tv

.