Bekijk de uitzending van Andere Tijden terug

Di 30 juli 2019 | 00:00 Andere Tijden

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Andere Tijden gemist? Bekijk hier naar Andere Tijden gemist.

Andere Tijden

Datum
Di 30 juli 2019
Tijd
00:00 tot 00:30
Zender
BVN
Genre
Geschiedkundig magazine
Jaar
2018
Presentatie
Hans Goedkoop
Twitter hashtag
#anderetijden
Officiële Twitter
@anderetijden
Deel-url
gids.tv/22655961

Seizoen 20 - Aflevering 27 - Reportagemagazine over ontwikkelingen en gebeurtenissen in de moderne geschiedenis.

Revolusi in Indonesië.

Revolusi of Bersiap? Het zijn twee termen voor dezelfde tijd: de chaotische maanden na afloop van de Tweede Wereldoorlog in Indonesië, ooit de grootste Nederlandse kolonie. Het begint met het uitroepen van de onafhankelijke Republik Indonesia op 17 augustus 1945, twee dagen na de capitulatie van Japan. De rol van de Nederlanders is al een paar jaar van geen belang meer, zo vinden de Indonesiërs. De Nederlandse regering, 12.000 kilometer verderop, denkt daar heel anders over. De kolonie is nog van 'ons'. Maar in Den Haag kennen ze de situatie in de praktijk nauwelijks. Wie dat wel ervaren zijn de Nederlanders die ter plekke de Japanse bezetting hebben overleefd. In interneringskampen en daarbuiten. In 'Andere Tijden' de ervaringen van tieners van toen tijdens enkele chaotische en voor hen vaak levensgevaarlijke maanden.

Andere Tijden op tv

Japan tweede wereldoorlog indonesië den haag andere tijden regering wereldoorlog geschiedenis bezetting tieners goedkoop kolonie 1945 belang capitulatie magazine hans goedkoop seizoen praktijk geen.