Bekijk de uitzending van Andere Tijden terug

Za 18 november 2017 | 21:25 Andere Tijden

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Andere Tijden gemist? Bekijk hier naar Andere Tijden gemist.

Andere Tijden

Datum
Za 18 november 2017
Tijd
21:25 tot 22:00
Zender
NPO 2
Genre
Geschiedkundig magazine
Jaar
2017
Presentatie
Hans Goedkoop
Twitter hashtag
#anderetijden
Officiële Twitter
@anderetijden
Uitzending gemist
Andere Tijden gemist
Deel-url
gids.tv/19036336

In januari 1981 verdronken drie Nederlandse mariniers in de Ierse Zee toen hun vliegtuig, een Breguet Atlantic, tijdens een patrouillemissie naar Russische onderzeeboten in zee stortte. Reden: een kapot hoogteroer. Acht jaar eerder kwam de bemanning er bij een soortgelijk ongeluk met de schrik van af. Op 15 januari 1981 komt boven de Ierse Zee een Breguet Atlantic van de MLD in de problemen. De piloot slaagt erin het vliegtuig in een storm op het water te zetten. In luchtvaarttermen heet dit ditchen. Alle bemanningsleden overleven in eerste instantie deze noodlanding, maar slecht materiaal, zoals een slecht functionerend reddingsvlot en ondermaatse kleding, leiden ertoe dat drie van de twaalf bemanningsleden alsnog om het leven komen. Zij sterven aan onderkoeling. De overige negen worden net op tijd door reddingshelicopters van de Britse marine gered.

De oorzaak van het ongeval is een breuk in een onderdeel van het hoogteroer. Acht jaar eerder is eenzelfde type vliegtuig verongelukt, als gevolg van precies hetzelfde euvel. Ook toen wist de piloot het toestel te ditchen. De piloot was in beide gevallen dezelfde: Gert Ekhart. Bij het eerste ongeluk, in 1973, zet Ekhart de Breguet Atlantic op een spiegelgladde zee voor de kust van Wassenaar. Alle bemanningsleden komen met de schrik vrij. Niemand raakt gewond. Zijn vrouw, die op die dag op het strand is, ziet het toevallig gebeuren.

De aanbevelingen van de commissie die dit ongeval onderzoekt zijn even duidelijk als simpel: er moet voortaan in dit type toestel een noodbesturing worden aangebracht. In het rapport staat dat een defect in het besturingsmechanisme de kans vergroot op catastrofale problemen. Maar de aanbevelingen worden door de Europese partners van Breguet in de wind geslagen en Defensie neemt daarop bewust het risico om door te blijven vliegen met een gebrekkig patrouille vliegtuig. Op 15 januari 1981 volgt het tweede ongeluk, met drie doden als gevolg. Hierna worden de resterende zes nog vliegende Breguets , tijdelijk, aan de grond gehouden. In Andere Tijden spreken nabestaanden, overlevenden en een lid van de onderzoekscommissie over het ongeval dat voorkomen had kunnen en had moeten worden.

Andere Tijden op tv

Ongeluk marine defensie rapport vliegtuig kleding overlevenden wind andere tijden leiden vrouw toestel piloot strand noodlanding mariniers ministerie van defensie storm kapot wassenaar verdronken goedkoop kust ongeval 1973 mayday bemanning defect onderzoekscommissie oorzaak historisch overleven atlantic gert water magazine hans goedkoop.