Bekijk de uitzending van Andere Tijden terug

Zo 13 november 2016 | 14:25 Andere Tijden

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Andere Tijden gemist? Bekijk hier naar Andere Tijden gemist.

Andere Tijden

Datum
Zo 13 november 2016
Tijd
14:25 tot 15:00
Zender
NPO 2
Genre
Geschiedkundig magazine
Jaar
2016
Presentatie
Hans Goedkoop
Twitter hashtag
#anderetijden
Officiële Twitter
@anderetijden
Uitzending gemist
Andere Tijden gemist
Deel-url
gids.tv/16643396

In de nacht van 18 op 19 juni 2000 worden in de haven van Dover 58 gestikte Chinezen achterin een Nederlandse vrachtwagen aangetroffen. De Nederlandse chauffeur en mensensmokkelaar Perry W, heeft een paar uur eerder het enige ventilatieluik in de wagen gesloten en nooit meer geopend. Volgens de Britse inspecteur Bob Nelson toont hij “geen enkele emotie” als de vrachtwagen door de Britse douane wordt doorzocht en de doden worden aangetroffen.

Slechts twee Chinezen overleven de ramp-reis. De leider van het onderzoek Dennis McGookin onthult in Andere Tijden dat er destijds meer overlevenden waren: ”Er waren er die levend uit de koelwagen kwamen maar die er zo slecht aan toe waren dat ze enkele minuten later alsnog stierven.’’

In Nederland en Engeland starten onmiddellijk grootschalige politieonderzoeken. De Britse politie richt zich op het moordonderzoek terwijl het Nederlandse onderzoek de mensensmokkelroute van China naar Rotterdam in kaart probeert te brengen. In Rotterdam worden al snel onwaarschijnlijk smerige zolderkamers (‘stashes’ in het politiejargon) gevonden waar de onfortuinlijke Chinezen dagen ‘opgehokt’ hebben gezeten. Pieter Jaap Aalbersberg, leider van het Nederlandse onderzoek: ’’Ongelofelijk dat je tientallen mensen langdurig op dit soort plekjes opsluit zonder eten en drinken en zonder verschoning. Het lijkt bijna op de onmenselijke omstandigheden in de kampen.”

Dennis McGookin staat in het Engelse Kent voor de bijna onmogelijke taak om via vingerafdrukken, foto’s, en DNA de onbekende doden te identificeren. Op 18 januari 2001 komen 58 lijkkisten op het vliegveld in de provincie Fujian in China aan. Zeven maanden na hun vertrek zijn de 58 onfortuinlijken weer thuis.

Andere Tijden op tv

.