Bekijk de uitzending van Andere tijden sport terug

Zo 23 juni 2013 | 22:10 Andere tijden sport

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Andere tijden sport gemist? Bekijk hier naar Andere tijden sport gemist.

Andere tijden sport

Datum
Zo 23 juni 2013
Tijd
22:10 tot 22:45
Zender
NPO 1
Twitter hashtag
#anderetijdensport
Officiële Twitter
@anderetijdens
Kijkwijzer
Uitzending gemist
Andere tijden sport gemist
Deel-url
gids.tv/9332603

Van 26 tot en met 28 maart 1993 beleeft het Nederlandse tennis zijn 'one weekend of fame': het Spaanse Davis Cup-team wordt op eigen bodem verslagen. Andere Tijden Sport kijkt terug op drie dagen van Oranje-gekte in tennisland.

Mark Koevermans is de schlemiel die al op de eerste dag wordt vernederd door Carlos Costa (tegenwoordig manager van Rafael Nadal). De 'Koef' zit vreselijk in de put en hoopt stiekem dat Paul Haarhuis op de afsluitende zondag ook verliest zodat zijn laatste partij er niet meer toe doet.

Maar Haarhuis wint: hij maakt 2-2 waardoor Koevermans toch de beslissende partij tegen Sergi Bruguera moet spelen. Koevermans begint opnieuw slecht: hij komt twee sets tegen nul achter. Maar na een bloedstollende vijfsetter sleept hij uiteindelijk de zege uit het vuur.

Nederland heeft een nieuwe groep talentvolle tennissers die bewijzen dat ze de wereldtop kunnen verslaan. Na de sensationele winst op grootmacht Spanje sloeg de vonk over bij het Nederlandse publiek. Er moesten in het vervolg zelfs tijdelijke stadions worden gebouwd om de belangstelling voor de Davis Cup aan te kunnen.

Op de achtergrond speelden allerlei randzaken, waaronder een vete tussen Davis Cup-captain Stanley Franker en een deel van de Nederlandse tennispers, onder wie Parool-journalist Robèrt Misset.

Ook de NOS liet zich niet van zijn beste kant zien: de beslissende punten waren niet live op tv te zien, omdat de zendtijd op was. Televisiekijkend Nederland moest het doen met schakelingen naar Barcelona, waar Heinze Bakker niet meer kon doen dan de kijker kort bijpraten.

Mart Smeets sloot het programma af met de woorden: "Als u wilt weten hoe het afloopt, om half twaalf is er een extra uitzending." Bakker noemt de gang van zaken nu "een schande".

Andere Tijden Sport gaat met de hoofdrolspelers van toen terug naar dat legendarische tennisweekend. Zo ontmoet Mark Koevermans op tennispark Vall d'Hebron in Barcelona, waar het zich twintig jaar geleden allemaal afspeelde, Sergi Bruguera. Samen halen ze herinneringen op. En ze schudden elkaar eindelijk de hand.

Indertijd kwam dat er niet van, omdat Koevermans na het winnende punt werd bedolven onder zijn teamgenoten. Ook Paul Haarhuis, captain Stanley Franker, Richard Krajicek (die wegens ziekte ontbrak), commentator Heinze Bakker en Robèrt Misset kijken terug op die drie dagen.

Andere tijden sport op tv

Sport davis cup tennis barcelona nederland live andere tijden spanje richard krajicek mart smeets andere tijden sport sloot wereldtop mark koevermans paul haarhuis vete carlos stadions commentator teamgenoten kijker weekend haarhuis krajicek smeets bakker mart ziekte vuur heinze bakker davis rafael.
Vanavond in Andere tijden sport