Bekijk de uitzending van Andere Tijden Special: Schitterende Hoogmoed in de Jaren '90 terug

Ma 8 januari 2018 | 21:10 Andere Tijden Special: Schitterende Hoogmoed in de Jaren '90

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Andere Tijden Special: Schitterende Hoogmoed in de Jaren '90 gemist? Bekijk hier naar Andere Tijden Special: Schitterende Hoogmoed in de Jaren '90 gemist.

Andere Tijden Special: Schitterende Hoogmoed in de Jaren '90

Datum
Ma 8 januari 2018
Tijd
21:10 tot 22:00
Zender
NPO 2
Genre
Geschiedkundige documentaire
Jaar
2014
Presentatie
Hans Goedkoop
Twitter hashtag
#AndereTijden
Deel-url
gids.tv/19384490

Andere Tijden blikt met een special terug op de jaren 90. Archiefbeelden schetsen een tijd van vrijheid en optimisme, van gameboys en dure auto's, maar ook van toenemende spanning en verruwing.

'Let's go party' zingen ontelbare jonge meisjes de Spice Girls na. De jaren 90 beginnen optimistisch. De muur is gevallen, vrijheid en voorspoed liggen in het verschiet. Het Verdrag van Maastricht (1992) plaveit de weg naar een monetair verenigd Europa, de ontwikkeling van internet opent de deuren naar de hele wereld.

Consumenten wentelen zich in de toenemende welvaart, de bomen lijken tot in de hemel te groeien en aan de zoektocht naar nieuwe ervaringen en steeds grotere kicks lijkt geen einde te komen. Survivaltochten, bungeejumpen, paintball, xtc... the sky is the limit en de 'bubbel' is aangenaam om in te zweven. Maar niet iedereen feest zich kapot in dit decennium. Aan de onderkant van de samenleving sluimert onvrede, de kloof tussen arm en rijk groeit. In de Troonrede van 1995 spreekt koningin Beatrix over een 'tweedeling in de samenleving'. Op straat is het zeker ook niet een en al gezelligheid: het voetbalvandalisme neemt toe, mensen worden 'zinloos' in elkaar geslagen, de taal 'verhuftert'. Zo eindigt dit tijdperk, dat vol verwachting en vrolijk begon, toch enigszins in mineur. En tijdens de millenniumwisseling kijken we niet helemaal gerust naar de toekomst; hoe zal het verder gaan?

De jaren 90 zijn nabij en toch ook alweer ver weg. Televisiefragmenten uit die tijd brengen de herinneringen terug. Flippo's, Big Brother, World Online, de Roxy; allemaal begrippen die een hoog 'o ja, dat was toen!'-gehalte hebben. Wie realiseert zich nog dat we pas in 1990 voor het eerst konden pinnen? Maar ook het eerste Paarse kabinet, de opkomst van Pim Fortuyn en het drama van Srebrenica... het zit allemaal in ons collectieve geheugen gegrift.

Deze special brengt aan de hand van het rijke beeldarchief de gebeurtenissen weer tot leven. Met als rode draad het grenzeloze optimisime en de hoogmoed waarmee de samenleving begin jaren 90 behept leek en die pas in de 21e eeuw volledig ten val zou komen.

Andere Tijden Special: Schitterende Hoogmoed in de Jaren '90 op tv

.