Bekijk de uitzending van Andere Tijden Special: 14-18 Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog terug

Za 24 maart 2018 | 21:00 Andere Tijden Special: 14-18 Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Andere Tijden Special: 14-18 Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog gemist? Bekijk hier naar Andere Tijden Special: 14-18 Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog gemist.

Andere Tijden Special: 14-18 Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog

Datum
Za 24 maart 2018
Tijd
21:00 tot 22:00
Zender
NPO 2
Genre
Geschiedkundig magazine
Jaar
2013
Presentatie
Diederik van Vleuten
Twitter hashtag
#anderetijdenspecial
Deel-url
gids.tv/19881449

Een uitzending over de vier jaar lange mobilisatie van ons leger, over een miljoen Belgen die in 1914 naar ons land vluchtten en moesten worden ondergebracht, over Rotterdam dat een broeinest van spionnen werd, over lucratieve smokkel aan het begin en over de voedseldistributie en armoede aan het eind. Deze Andere Tijden Special wordt gepresenteerd door Diederik van Vleuten.

Bij het Groningse Nieuweschans vliegt op 18 augustus 1917 een Duits legervliegtuig het Nederlandse luchtruim binnen. Buitenlandse grondtroepen blijven meestal aan de juiste kant van de grens, maar de relatief nieuwe luchtmacht respecteert de Nederlandse neutraliteit minder consequent. Tijdens de oorlogsjaren passeren zowel de Duitse als de Britse vliegtuigen de grens regelmatig, meestal zonder problemen.

Dit keer loopt het anders: op het Groningse platteland is de Nederlandse sergeant Lok gestationeerd. Hij hoort het bulderende geluid van twee Mercedes-motoren en grijpt zijn kans. Met karabijn in de hand, rent Lok op pantoffels het open veld in. Boven hem komt met 135 kilometer per uur een Duitse tweedekker overvliegen op 200 meter hoogte. De sergeant schiet vijf maal. Eén kogel raakt de linker propeller en het toestel stort neer.

Dit zondagsschot in Groningen is een van de weinige echte oorlogshandelingen van het Nederlandse leger. Een Nederlandse militair had als kerntaak het bewaken van de Nederlandse neutraliteit. Ook diplomatiek moet de regering aan het werk: het verklaren van een oorlog is gemakkelijker dan je ervan te onthouden. In totaal stuurt Nederland tussen 1914 en 1918 meer dan vijftig schriftelijke verklaringen van onze neutraliteit naar ambassades van de strijdende partijen.

De Nederlandse geschiedenis van de jaren 1914 - 1918 is een mozaïek van persoonlijke verhalen dat het verhaal vertelt van de Nederlandse neutraliteit. Want voor neutraliteit zijn geen grote heldendaden nodig, concludeert Van Vleuten in de uitzending: "Het enige dat je voor neutraliteit goed moet kunnen, is op je tong bijten. Je moet aan de kant staan. En verder laat je met je sollen en laat je over je heen lopen. Simpelweg omdat er geen alternatief is. Ja, oorlog."

Andere Tijden Special: 14-18 Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog op tv

.