Bekijk de uitzending van Andere Tijden Special: 100 jaar verkeer terug

Ma 15 juli 2019 | 21:10 Andere Tijden Special: 100 jaar verkeer

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Andere Tijden Special: 100 jaar verkeer gemist? Bekijk hier naar Andere Tijden Special: 100 jaar verkeer gemist.

Andere Tijden Special: 100 jaar verkeer

Datum
Ma 15 juli 2019
Tijd
21:10 tot 22:00
Zender
NPO 2
Genre
Geschiedkundige documentaire
Jaar
2019
Deel-url
gids.tv/22577879

Binnenkort rijden er in Nederland 9 miljoen auto's rond. In het jaar 1900 waren dat er slechts 200. In deze special van Andere Tijden is te zien hoe dorpen en steden volstrekt niet berekend waren op deze nieuwe verkeersdeelnemer: voetgangers, fietsers, trams en auto’s zaten elkaar danig in de weg.

Gevaar
Kranten omschrijven de auto in het begin van de 20e eeuw als 'een nieuw monster op weg' en als 'een gevaar voor de mensheid'. Om de chaos te reguleren verschijnen nieuwigheden in het straatbeeld: stoplichten, zebrapaden, parkeermeters, verkeersagenten. Ook het landschap verandert: in het hele land verrijzen snelwegen, tunnels, aquaducten.

Doden
Ondanks verkeerslessen en voorlichtingscampagnes vallen er tienduizenden doden in het verkeer; begin jaren 70 jaarlijks ruim 3000. Maar de auto is ook een symbool van vrijheid: bepaalde vroeger de spoorweg hoe je route van A naar B ging, de auto maakt het mogelijk je te verplaatsen waar en wanneer je maar wilt.

Verandering
Hoe de onstuimige opmars van de auto in een eeuw tijd het leven en het landschap volkomen veranderde.

Andere Tijden Special: 100 jaar verkeer op tv

Auto verkeer miljoen nederland andere tijden documentaire tunnels snelwegen kranten steden spoorweg 100 jaar voetgangers verkeerslessen route tienduizenden monster dorpen trams jaarlijks special landschap eeuw symbool chaos gevaar auto's magazine tijd verplaatsen deze opmars.