Bekijk de uitzending van Andere Tijden: 100 jaar Russische Revolutie terug

Ma 16 oktober 2017 | 21:00 Andere Tijden: 100 jaar Russische Revolutie

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Andere Tijden: 100 jaar Russische Revolutie gemist? Bekijk hier naar Andere Tijden: 100 jaar Russische Revolutie gemist.

Andere Tijden: 100 jaar Russische Revolutie

Datum
Ma 16 oktober 2017
Tijd
21:00 tot 22:00
Zender
NPO 2
Genre
Geschiedkundig magazine
Jaar
2017
Presentatie
Hans Goedkoop, Michel Krielaars
Twitter hashtag
#AndereTijden
Deel-url
gids.tv/18811975

Op 25 oktober is het precies honderd jaar geleden (1917) dat in Sint Petersburg de Oktoberrevolutie plaatsvond. Daarmee komt een eind aan het eeuwenlange tsarenbewind van de familie Romanov. Vanaf nu is de Communistische partij aan de macht. Het is de eerste revolutie in de wereldgeschiedenis die is gefilmd en verfilmd, in 1927, door de beroemde Russische regisseur Eisenstein.

Michel Krielaars is Rusland-historicus en oud NRC-correspondent in Moskou. Hij bekijkt de beelden en onderzoekt in hoeverre deze een betrouwbaar beeld geven van de werkelijke gebeurtenissen. In de verfilming door Eisenstein bestormt een woeste menigte het paleis van de tsaar, de huidige Hermitage. Dat lag anders:

Swetlana Datsenko (Hermitage): "Het waren nog geen tien man. Ze zijn hier heel rustig naar binnen gegaan. De verfilming bracht het gebouw aanzienlijk meer schade toe, dan de echte opstand."

Michel Krielaars zoekt naar zichtbare sporen van de Revolutie en neemt ook deel aan de ‘Poetin-wandeling’ in Sint Petersburg. Hij vraagt jonge deelnemers of ze Poetin zien als hun nieuwe tsaar.

“Wat me totaal niet bevalt is de corruptie. Maar een tsaar is hij niet. Hij is gewoon een slechte ambtenaar.”

Andere Tijden: 100 jaar Russische Revolutie op tv

Rusland poetin hermitage ambtenaar revolutie paleis film regisseur moskou corruptie opstand verfilming goedkoop communistische partij sint petersburg honderd communisten 100 jaar historisch deelnemers communistische verschillend vermoord magazine hans goedkoop familie.