Bekijk de uitzending van Altijd Wat terug

Di 3 juli 2012 | 21:15 Altijd Wat

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Altijd Wat gemist? Bekijk hier naar Altijd Wat gemist.

Altijd Wat

Datum
Di 3 juli 2012
Tijd
21:15 tot 22:00
Zender
NPO 2
Genre
Reisreportage
Twitter hashtag
#altijdwat
Officiële Twitter
@altijdwatncrv
Kijkwijzer
Uitzending gemist
Altijd Wat gemist
Deel-url
gids.tv/7760607

Het NCRV-opinieprogramma Altijd Wat gaat deze zomer (vanaf 3 juli) met vier mensen die ooit naar Nederland zijn gevlucht door oorlog en geweld terug naar hun vaderland. Allemaal proberen ze op hun eigen manier de achtergebleven mensen in dat land te helpen.

-3 juli – Arash Kargar (Afghanistan)

De eerste reisreportage gaat over de 30-jarige Afghaanse Nederlander Arash Kargar. “Het is voor het eerst in 15 jaar dat ik hier terugben en het voelt als thuiskomen.” Arash Kargar loopt door het appartement in Kaboel waarin hij ooit woonde met zijn ouders. Vanaf het balkon zag hij hoe mensen op straat werden gebombardeerd. “Pas nu ik volwassen ben, besef ik wat ik heb meegemaakt.” In Nederland heeft Arash een succesvol bestaan opgebouwd en toch is hij terug in Afghanistan om zijn voormalige landgenoten te helpen. “Ik voel een plicht om ze te helpen, want ik weet wat hier voor afschuwelijke dingen zijn gebeurd.”

Samen met een groepje andere Afghaans-Nederlandse studenten richtte Arash Paymaan op. Met deze stichting worden 35 arme kinderen gefinancierd om naar school te gaan. “Het is kleinschalig, maar zonder onze hulp zouden ze gedwongen zijn om te bedelen”, zegt Arash. Tijdens zijn bezoek aan de kinderen blijkt hoe hard het dagelijkse leven in Afghanistan kan zijn. Arash komt erachter dat een van de meisjes uit zijn schoolprogramma niet meer naar de lessen komt. Het blijkt dat ze als 13-jarige is uitgehuwelijkt.

-10 juli – Hosyar Rasheed (Irak)

Voor de tweede reportage van de serie gaat Altijd Wat met een Iraakse kunstenaar terug naar het noorden van Irak. Gevangengenomen, jarenlang gemarteld maar hij overleefde het schrikbewind van Sadam Hussein. Op een haar na, dat wel. Want de verschrikkingen in onder meer de Abbu Graib gevangenis in Bagdad houden Hoshyar Rasheed nog regelmatig uit zijn slaap.

Inmiddels is hij succesvol kunstenaar in Nederland. Zijn organische sculpturen hebben van het Gerbrandy park in Amsterdam een attractie gemaakt. Maar de kroon op zijn werk moet nog komen. De 40-jarige Koerd wil door middel van kunst de ziel en de identiteit teruggeven aan zijn land. Uit brons gegoten portretten van Koerdische klassieke dichters moeten een land in opbouw kracht geven. “De dichters hebben ons geleerd wie we zijn en hoe we moeten leven,” aldus Roshyar Rasheed.

-17 juli – Christine Among (Oeganda)

Tijdens de derde reportage reist Altijd Wat met een Nederlands-Oegandese vrouw naar haar moederland. Ooit werd ze als 16-jarige uitgehuwelijkt, nu helpt ze vrouwen die als seksslaaf zijn gebruikt of aids hebben opgelopen. Christine Among komt uit het noordoosten van Oeganda, Soroti. De rebellen van Kony, het leger van de heer heeft hier veel schade aangericht. Jonge jongens en meisjes worden ontvoerd en als kindsoldaat en seksslaaf gebruikt door de rebellen. Met haar Stichting Mama Watoto probeert Christine deze kinderen weer een nieuwe toekomst te geven, want áls ze het al overleven moeten ze vaak verder met leven met HIV en als tienermoeders.

Voor Christine is het een heftige reis naar haar moederland. Ze is zelf ooit weggelopen van huis als 15-jarige omdat haar vader haar wilt uithuwelijken aan een 60-jarige man. Uiteindelijk is ze met een Nederlandse man getrouwd en weg gegaan uit Oeganda. Met traditionele dans en zang wordt Christine met open armen ontvangen door de vrouwen en kinderen die ze helpt. “Vrouwen hier hebben zoveel meegemaakt en zijn getraumatiseerd. Toch blijven ze lachen.”

-24 juli – Senail Sivro (Bosnië)

De laatste reportage van de zomerserie van Altijd Wat gaat over Senail Sivro, een Bosnisch-Nederlandse arts die in 1992 werd aangewezen om een noodhospitaal in Sarajevo te gaan leiden. Zijn vrouw en drie kinderen moest hij achterlaten. “Ik moest mijn eigen familie in Zenica verlaten om andere mensen te helpen. Dat is niet eenvoudig geweest.” In 1993 keerde Sivro terug naar Zenica. Zijn vrouw en kinderen zijn vanwege het geweld tegen moslims naar Nederland gevlucht. Op dat moment werkt Sivro in Zenica als arts voor een Amerikaanse hulporganisatie. Die helpt hem om naar Nederland te vluchten zodat hij herenigd wordt met zijn gezin.

Sivro werkt nu als chirurg in Almere. Hier verzamelt hij afgedankte computers die hij naar Bosnische scholen stuurt.

Altijd Wat op tv

.
Vanavond in Altijd Wat