Bekijk de uitzending van Aftershock: Disaster in Nepal terug

Zo 24 mei 2015 | 22:00 Aftershock: Disaster in Nepal

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Aftershock: Disaster in Nepal gemist? Bekijk hier naar Aftershock: Disaster in Nepal gemist.

Aftershock: Disaster in Nepal

Datum
Zo 24 mei 2015
Tijd
22:00 tot 23:00
Zender
Discovery
Twitter hashtag
#Aftershock
Deel-url
gids.tv/13385077

Een minuscule verschuiving van twee tektonische platen op ruim tien kilometer onder het aardoppervlakte van Nepal zorgde op 25 april voor een van de grootste natuurrampen van de afgelopen decennia. De aardbeving die plaatsvond met een kracht van 7,8 op de Schaal van Richter kostte aan meer dan 7500 mensen het leven en verwondde nog eens het dubbele aantal personen. Huizen in de hele regio en historische bouwwerken in de hoofdstad Kathmandu bezweken onder het natuurgeweld en een lawine die erdoor werd veroorzaakt op de Mount Everest kostte ook nog eens negentien bergbeklimmers het leven.

Op de ochtend van 25 april 2015 werden miljoenen mensen wakker in Nepal, nog onwetend wat er zich onder de grond aan het afspelen was. Een hotelier in Kathmandu serveerde het ontbijt aan zijn gasten, twee zussen opende hun bakkerij naast de Pashupatinath-tempel, een pasgetrouwd stel ontwaakte op Base Camp 1 van de Everest en een groep toeristen bezocht het Dubar-plein. Vijftien kilometer onder hun voeten schuift op dat moment de Indische tektonische plaat onder de Euraziatische plaat zoals die dat al duizenden jaren doet en daarmee onder meer de Himalaya’s heeft gevormd.

Ditmaal zorgt de verschuiving voor meer spanning in de aardbodem, net zoals dat in 1934 gebeurde toen een aardbeving in het gebied aan 17.000 mensen het leven kostte. Wetenschappers waarschuwden al langer voor een nieuwe beving in het kwetsbare gebied. Deze 25e april wordt hun voorspelling bewaarheid en verwoest de beving de levens van tienduizenden mensen. Het is een bittere ironie dat net een week eerder vijftig aardbevingsexperts aanwezig waren in Kathmandu om te praten hoe deze regio beschermd moet worden voor het geval de volgende grote klap zou plaatsvinden.

Aan de hand van de ooggetuigenverslagen van de mensen die het wisten te overleven en de gesprekken met bevingsexperts wordt gekeken naar de oorzaken van de aardverschuiving en de gevolgen die het heeft voor het leven in Nepal. Ook wordt gekeken naar de toekomst om te onderzoeken hoe nieuwe technologieën ons kunnen beschermen tegen dit natuurgeweld.

Aftershock: Disaster in Nepal op tv

.
Promo: Aftershock: Disaster in Nepal