Bekijk de uitzending van Adje terug

Do 8 november 2018 | 23:00 Adje

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Adje gemist? Bekijk hier naar Adje gemist.

Adje

Datum
Do 8 november 2018
Tijd
23:00 tot 00:05
Zender
NPO 2
Genre
Kunstdocumentaire
Jaar
2018
Regisseur
Marcel de Vré
Twitter hashtag
#adje
Deel-url
gids.tv/21254323

Hij is vooral bekend van Burning Heart, zijn internationale hit met zijn eigen band Vandenberg. Nog veel succesvoller is hij later met Whitesnake, de Amerikaanse rockgroep: alleen het nummer Is this love trekt al meer dan 90 miljoen kijkers op YouTube. De in Den Haag geboren Adrian 'Adje' Vandenberg is waarschijnlijk Nederlands’ succesvolste rockartiest. In de documentaire Adje volgt regisseur Marcel de Vré de 64-jarige gitarist met zijn nieuwe band Vandenberg’s Moonkings op meerdere continenten.

De nuchtere Vandenberg is zelf nauwelijks onder de indruk van zijn succes. Hij beleeft alles op zijn eigen manier: met humor, wars van ego’s en alles wat nep is. Hij woont in Enschede waar hij de rust vindt om te schilderen, te componeren en te skaten.

Adrian Vandenberg richt in 1980 de band Vandenberg op, waarmee hij internationaal succes opbouwt. Hij valt op met zijn gitaarspel en z’n verschijning (hij is bijna twee meter lang). David Coverdale, zanger van Whitesnake, vraagt hem bij zijn band te komen spelen. In 1986 hapt hij toe. Het resultaat: de wereldhits Is this love en Here I go again. Voor dit laatste nummer maakt hij een nieuw arrangement en speelt hij de gitaarsolo. Vanaf dat moment schrijft hij (tot 1999) samen met Coverdale de nummers voor Whitesnake en toeren ze met de band vele malen de hele wereld over, in de allergrootste stadions en arena’s.

In 1999 vindt hij het genoeg. De vriendschap met Coverdale blijft tot de dag van vandaag in stand. Terug in Nederland pakt hij het schilderen weer op en gaat zelfs exposeren. Na het afronden van zijn kunstopleiding beschouwt hij dat als zijn belangrijkste werk. Af en toe blijft hij tijdens concerten van Whitesnake als verrassing opduiken, maar muzikaal blijft het stil.

Tot vijf jaar geleden. Samen met zanger Jan Hoving, eigenaar van een groot agrarisch bedrijf in de Flevopolder, en twee jonge muzikanten op drum en bas richt hij de Nederlandse hardrockband Vandenberg's MoonKings op. Hij ontvangt direct de Buma Rocks Export Award voor het debuutalbum. Internationale optredens zijn overal uitverkocht.

De documentaire laat zien wat Ad Vandenberg drijft om opnieuw te beginnen . En de kruistocht die hij voert om dit muziekgenre en de kwaliteit ervan hoog te houden. Gaat dit lukken in Nederland?

Adje op tv

Miljoen nederland den haag buma enschede formatie kwaliteit youtube documentaire export regisseur vriendschap skaten 1986 uitverkocht stadions humor heart concerten schilderen drum gitarist flevopolder zanger award internationaal verrassing internationale muzikanten deze.