Bekijk de uitzending van Aapje Aram terug

Za 7 september 2019 | 21:05 Aapje Aram

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Aapje Aram gemist? Bekijk hier naar Aapje Aram gemist.

Aapje Aram

Datum
Za 7 september 2019
Tijd
21:05 tot 22:00
Zender
NPO 2
Genre
Documentaire
Jaar
2018
Regisseur
Bas Zwartepoorte
Deel-url
gids.tv/22866248

Documentaire waarin een antropoloog, een primatoloog, een evolutiebioloog en een museumdirecteur naar de berg Kenepai op Borneo reizen, op zoek naar de doodsoorzaak van een baby-orang-oetan die werd aangetroffen in een vat in museum Naturalis.

Vergeten vat
Een medewerker van het natuurhistorische museum Naturalis kwam in de collectie een lang vergeten vat tegen. Geen van zijn collega's kende de inhoud van deze plastic ton, maar nadat hij de deksel eraf haalde om te kijken wat erin zat, doed hij een heftige vondst: op de bodem ligt een baby-orang-oetan uit Borneo, eind 19e eeuw verzameld door ene Johann Büttikofer.

Aandoenlijke dier
Wat, zo denkt de medewerker, moeten we nu doen met dit prachtige, aandoenlijke dier? Een groep wetenschappers gaat op zoek naar antwoorden. Die zoektocht is te zien in deze documentaire.

Plaats delict
Waar kwam Aram, zoals het aapje genoemd wordt, vandaan? Welke band hebben de lokale Dajaks met de orang-oetan? En leven er nu nog orang-oetans in het gebied? Eenmaal aangekomen op plaats delict, kijken de wetenschappers met een dubbel gevoel naar het verleden.

Schieten
Wat bezielde hun 19e-eeuwse voorgangers om het regenwoud in te trekken en aapjes uit bomen te schieten? En moeten we dit verhaal eerlijk aan het Nederlandse publiek vertellen?

Aapje Aram op tv

.