Bekijk de uitzending van 80 Jaar oorlog terug

Vr 12 oktober 2018 | 21:05 80 Jaar oorlog

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van 80 Jaar oorlog gemist? Bekijk hier naar 80 Jaar oorlog gemist.

80 Jaar oorlog

Datum
Vr 12 oktober 2018
Tijd
21:05 tot 22:00
Zender
NPO 2
Genre
Geschiedkundige documentaire
Jaar
2018
Twitter hashtag
#80jaaroorlog
Deel-url
gids.tv/21096077

Vanavond is het derde deel van de zevendelige documentairereeks 80 Jaar Oorlog over de Tachtigjarige Oorlog te zien op NPO 2.

Het Spaanse leger neemt wraak als steden en dorpen overlopen naar Oranje. Na Mechelen en Zutphen is in 1572 Naarden aan de beurt: een groot deel van de bevolking wordt afgeslacht. De strijd verhardt, ook tussen burgers in de Nederlanden onderling. Sommigen kiezen de kant van het wettig gezag, de Spaanse koning, terwijl anderen zich aansluiten bij de opstand.

In Haarlem leveren de Oranjegezinden maandenlang een dapper gevecht om hun stad uit handen van de Spanjaarden te houden. Maar honger dwingt ze uiteindelijk op de knieën. Pas bij Alkmaar 'begint de victorie'; daar moet het Spaanse leger afdruipen. Of Brechtje, een reconstructie aan de hand van een vrouwenskelet in een massagraf, daar een belangrijke rol bij speelde, valt helaas niet meer te achterhalen.

80 Jaar oorlog op tv

Leger oorlog burgeroorlog koning oranje documentaire alkmaar burgers honger opstand steden bevolking reconstructie massagraf zutphen haarlem 80 jaar knieën wraak naarden dapper nederlanden dorpen mechelen gevecht stad seizoen.